RAT ZA DOMOVINSKI POKRET

Vuletić: Baš bih voljela da dođe inspekcija! Evo kako je Škoro ‘brinuo‘ o poslovanju stranke

Predsjednik Nadzornog odbora Krešimir Bubalo kaže da ga Škorin istup podsjeća na ‘potez bombaša samoubojice‘
Krešimir Bubalo i Miroslav Škoro
 Ivan Perić/Cropix

Rat za Domovinski pokret, stranku koja bi u sljedećih godinu dana trebala ostvariti prihod od desetak milijuna kuna, ne jenjava, a nakon intervjua u Večernjem listu, u kojem je predsjednik stranke u ostavci Miroslav Škoro rekao da je bivše najbliže suradnike kazneno prijavio. Među njima i Ljiljanu Vuletić za koju je kazao da je u "Nadzornom odboru, a istodobno radi knjigovodstvo stranke, što je sukob interesa".

- Ne osjećam se krivom jer nisam odgovorna, mi smo knjigovodstveni servis i preuzimamo dokumentaciju za koju je odgovaran isključivo predsjednik stranke, koji je imao odgovornost da dostavi izvješće o poslovanju Nadzornom odboru koje još nije dostavio - kaže Vuletić te dodaje:

- Koliko gospodin Škoro brine o poslovanju govori činjenica da smo kao knjigovodstveni servis dobili 35 mailova sa hrpom izvoda od izborne promidžbe za cijelu 2021. godinu, i to tek 25. srpnja, s njegovog maila, a po ugovoru o vođenju dužan je do 15. u mjesecu dostaviti izvode za svaki prošli mjesec, isto tako knjigu blagajne još nismo dobili, a uredno smo urigirali za dostavu izvoda.

Vuletić kaže da na njima nije nikakva odgovornost za vjerodostojnost izvoda te dodaje da među računima nije primjetila kupovinu nekih darova, pa tako ni, primjerice, navodne zlatne narukvice, a ni ostalih navodnih poklona.

- Ne bih takve stvari ni knjižila. Voljela bi da dođe inspekcija, pa da napravimo zajednički uvid jer za vjerodostojnost dokumentacije odgovara odgovorna osoba, predsjednik stranke, a ne knjigovodstveni servis - poručuje Vuletić.

Kaznena prijava

Predsjednik Nadzornog odbora Krešimir Bubalo rekao je da ga Škorin intervju u Večernjem listu podsjeća na, metaforički rečeno, "potez bombaša samoubojice", a Mario Radić, politički tajnik DP-a, koji je preuzeo vodstvo stranke, tvrdi da ne razumije Škorine poteze te ističe da ne reagira jer se "ne želi valjati u blatu".

- Šokiralo me kad sam vidio da je Škoro podnio kaznenu prijavu protiv članice Nadzornog odbora Ljiljane Vuletić, s kojom je kao predsjednik stranke dogovorio suradnju i sada kaže da ona nije mogla voditi stranačko računovodstvo i sjediti u Nadzornom odboru. Riječ je o majci bolesne djece koja je bila Ponos Hrvatske, to zaista ne mogu shvatiti - rekao je Radić, koji je na pitanje razmišljaju li o Škorinu isključenju iz stranke odgovorio da će o tome odlučiti stranačka tijela, i to u bliskoj budućnosti.

- Ne mogu vjerovati što sve govori, a upravo je on bio predsjednik stranke. A što se s njim dogodilo, isto tako ne znam, jer zašto je uoči samih lokalnih izbora došao na ideju o smjeni Darija Žepine, kojeg je isto tako upravo on postavio za glavnog tajnika jer je prije bio njegov vozač... to stvarno ne znam. I onda sam ja, kao, za Žepinu jer se nisam složio da ga u tom kritičnom trenutku smijenimo.

To je sve nerazumljivo, kao i njegovo ponašanje u posljednje vrijeme - dodaje Radić. Žepina, pak, pozdravlja Škorinu najavu o dolasku revizije u stranku, tvrdeći da su se svi troškovi koje je napravio na kartici odnosili na putne troškove te da su u kampanji imali "šest kombija i tri osobna automobila".

Škoro je, pak, za Večernji list rekao da će svi oni koji govore da je s mjesta predsjednika otišao zbog navodno neprimjerenog odnosa sa 25-godišnjom asistenticom Nikolinom Brajković i navodnog trošenja stranačkih sredstava za osobne potrebe te svoje tvrdnje morati obrazložiti Državnom odvjetništvu, Državnom uredu za reviziju, Poreznoj upravi i sudu.

Škoro je, naime, istaknuo da je 29. srpnja Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu podnio kaznene prijave protiv bivšega glavnog tajnika stranke Darija Žepine, predsjednika Nadzornog odbora Krešimira Bubala i članice Nadzornog odbora Ljiljane Vuletić.

Predsjednik Nadzornog odbora Bubalo ispričao nam je da se počeo interesirati za stanje financija kad je Škoro u grupi Kluba zastupnika 17. srpnja napisao da financijska situacija u stranci nije dobra.

- To me ponukalo da posjetim računovodstvo. Rezultat toga je da sam 19. srpnja zatražio od stranke da se napravi revizija, forenzika i inventura. Škoro kao predsjednik stranke još nije Nadzornom odboru dostavio izvješće za prošlu godinu. On je bio ovlašten za poslovanje. Jedno je prijava, a nešto sasvim drugo lažna prijava za kazneno djelo članova Nadzornog odbora - izjavio je Bubalo te na pitanje o tome što je vidio u računovodstvu odgovorio:

- Predsjednik zna što je radio.

Trošak stranke

Pokušali smo jučer opet doći do Škore, ali nije odgovarao na pozive ni poruke. Njegova asistentica Nikolina Brajković za Jutarnji list je, pak, rekla da nema više što dodati onom što je Škoro rekao Večernjem listu.

- Ja sam zatražila potvrde iz banke iz kojih je vidljivo da nikada nisam imala nikakvu karticu, a gospodin Škoro svoju nikada nije niti podigao u poslovnici u Masarykovoj u Zagrebu. Karticu je imao i njome se koristio samo gospodin Žepina. Lako je provjerljivo u Erste banci - tvrdi Brajković.

Pokušali smo jučer doći i do Stephena Nikole Bartulice, ali on također nije odgovarao na pozive. Škoro je o njemu u Večernjem listu rekao da je čuo što je rekao Bartulica.

- (...) Bartulica, koji se inače ne razumije u financije, zato i leti avionom o trošku stranke, a ne razumije se ni u puno toga drugog. Jednom je izjavio da ne bi trebalo toliko otvarati vrata mladima i ženama jer je Isus Krist imao samo muške apostole. U trenutku kad sam otišao, stranka je imala milijun i pol kuna na računu, a trenutačno ima više od 500.000 kuna - rekao je Škoro. Neslužbeno od suprotstavljene strane doznajemo da je Bartulica letio avionom navodno do Splita, i to za 500-tinjak kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 19:51