SRPSKI MINISTAR OBRANE

VULIN DOLAZI U HRVATSKU, PLENKOVIĆ KAŽE DA TO NIJE DOBRA IDEJA 'Očekujemo da svatko tko dođe poštuje RH, on je u prijašnjim navratima iznosio uvrede'

Aleksandar Vulin
 Jure Mišković / CROPIX

Premijer Andrej Plenković komentirao je u subotu najavu da će u nedjelju nedaleko od Jasenovca doći srpski ministar obrane Aleksandar Vulin.

- Došlo je ponovo do jednog incidenta koji je svojstven osuđenom ratnom zločincu Vojislavu Šešelju, koji je svojim činom ne samo oskrnavio simbol hrvatske države već je svojim činom vrijeđao predsjednika Hrvatskog sabora i izaslanstvo. Osude koje dolaze iz Srbije ipak su jasnije nego prve, a što je dobro, rekao je na početku izlaganja premijer, kojega je citirala televizija N1.

- Što se tiče najavljenog dolaska ministra Vulina u Hrvatsku, mi očekujemo da svatko onaj tko dolazi u RH poštuje hrvatsku državu, a on je prije znao tijekom svojih boravaka imati neprimjerene i uvredljive izjave i nismo sigurni da je to u uvom trenutku najbolje rješenje, rekao je.

- Mi želimo da se sutra u Jasenovcu na službenoj državnoj komemoraciji izrazi poštovanje žrtvama ustaškog logora, ja ću to napraviti kao predsjednik Vlade kao i prošle godine, učinit će to i predsjednik Sabora, a predsjednica je to već učinila. Neme nikakve dileme o čvrstom stavu hrvatske države i svih institucija hrvatske vlasti, kazao je Plenković.

Na pitanje zar ne bi bilo bolje da je i predsjednica Republike išla u nedjelju na komemoraciju, premijer je odgovorio: - To morate pitati predsjednicu.

Komentirajući svoj sastanak koji je imao u petak s predsjednicom, Plenković je kazao da njezine izjave od prije par dana nisu kritike.

- Razgovaralo se o nizu pitanja, o funkcioniranju svih sastavnica vlasti, a najbitnije je da smo usuglašavali prijedloge za 30 konzularnih misija i dogovorli smo 90 posto imena sukladno prijedlogu Vlade, kazao je premijer i najavio da će se procedura završiti kada se kroz nekoliko dana ministrica Pejčinović Burić vrati iz inozemstva te da će se rotacija, kako je i najavljeno, raditi tijekom ljetnih mjeseci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:29