PRIZNANJE US WAR COLLEGEA

VULIN I KRSTIČEVIĆ SU DOISTA DVA RAZLIČITA SVIJETA Na dan kad je Srbija našeg ministra proglasila nepoželjnim, SAD ga odlučio uvesti u Hall of Fame

 
 CROPIX

Hrvatski ministar obrane i potpredsjednik Vlade Damir Krstičević uskoro će biti svečano primljen u američki vojni Hall of Fame.

Dogodit će se to 22. svibnja pred studentima i osobljem US Army War Collegea, koji je Krstičević pohađao krajem 90-ih godina, a hrvatski ministar ući će u poseban odjel namijenjen najuspješnijim stranim polaznicima ovog studija.

U hrvatsko veleposlanstvo u Washingtonu je, inače, obavijest o tome stigla 26. travnja, istog dana kada su vlasti u Srbiji Krstičevića proglasile personom non grata, stavljajući ga tako u ravan s tamošnjim ministrom obrane Aleksandrom Vulinom, kojemu je do daljnjega zabranjen ulazak u Hrvatsku zbog niza provokativnih i uvredljivih javnih istupa na račun Hrvatske.

- Ja i ministar Vulin, mi smo dva različita svijeta. Ja sam fokusiran na razvoj i na jačanje Hrvatske vojske, na jačanje sustava domovinske sigurnosti kao interesa Republike Hrvatske. U svom poslu vodim se uvijek vrijednostima, odgovornošću i ono što je najbitnije, nikad ne činim nikome drugome nešto što ne bih želio da netko drugi čini meni. Takav sam bio u Domovinskom ratu i nakon prisilnog umirovljenja, rada u javnom sektoru i danas u Vladi. Naša odluka je bila opravdana, to je bio naš odgovor na provokacije od strane gospodina Vulina. To bi napravila svaka suverena moderna država koja vodi računa o suverenosti, dostojanstvu i nacionalnim interesima. Nikoga nisam vrijeđao, nisam rekao ništa što nije istina, nisam odlazio u Srbiju niti loše govorio, reagirao je tada Krstičević na potez iz Srbije.

Iz US Army War Collegea u obavijesti o Krstičevićevom ulasku u Hall of Fame navode da su počašćeni što će se on naći među ljudima s tim laskavim priznanjem, koje je ustanovljeno 1987. godine za sve polaznike koji su u međuvremenu ostvarili velika postignuća u svojim vojskama.

Krstičević je u subotu u Splitu poručio kako je zatvorio temu sa Srbijom nakon što je u toj zemlji proglašen nepoželjnom osobom.

- Na svečanosti 22. svibnja u Sjedinjenim Američkim Državama bit ću primljen u Ratnu školu slavnih kopnene vojske Sjedinjenih Američkih Džava i to je ogromno priznanje za mene i za pobjedničku Hrvatsku vojsku, rekao je odgovarajući na novinarska pitanja na splitskoj Rivi prilikom obilaska naoružanja i opreme Hrvatske vojske izložene na rivi na svečanosti obilježavanja 27. godišnjice osnutka 4. gardijske brigade.

- Ono što je ključno, fokusiran sam na budućnost i jačanje i razvoj sposobnosti Hrvatske vojske, istaknuo je Krstičević, koji je na svečanosti u Splitu nazočan kao izaslanik predsjednice Republike i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović i predsjednika vlade Andreja Plenkovića.

Na novinarsko podsjećanje da je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić reagirao na njegovu izjavu "o dva različita svijeta" kazavši kako doista jesmo dva različita svijeta u pogledu nekih moralnih pitanja poput Jasenovca, ali, kako je novinar dometnuo, Vučić kaže kako Hrvatska i Srbija ostavljaju dojam "poput dva ovna na brvnu" u očima međunarodne zajednice, ministar Krstičević je odgovorio riječima kako je on tu temu zatvorio.

- Ja sam zatvorio tu temu, mi smo pobjednici i fokusirani smo na budućnost, rekao je Krstičević. Na dodatno novinarsko pitanje kakva je poruka narodu, Krstičević je kratko rekao "da bude pobjednički, što hrvatski narod i jest".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:32