UPOZORENJE

Vulkanolog za Jutarnji: Tek dolazi vrijeme jakih erupcija

Erupcija vulkana ispod glečera Eyjafjallajokull nije bila neočekivana za stručnjake vulkanologe

ZAGREB - Očekivali smo erupciju jer su mjesec dana prije vidljive erupcije islandske stanice za vulkanski monitoring detektirale podrhtavanja toga vulkana. No, mi ne znamo kad će erupcija prestati, zasad nema znakova da slabi - izjavio je za Jutarnji list dr. Thorvaldur Thordarson sa Sveučilišta Edinbourgh, jedan od najboljih poznavatelja islandskih vulkana .

Uskomešana aktivnost

Thordarson je posljednjih dana u središtu medijske pozornosti zbog predviđanja da Islandu slijede desetljeća snažnih vulkanskih erupcija koja će vrhunac dosegnuti između 2030. i 2040. godine.

- Istraživanja pokazuju da vulkanska aktivnost na Islandu pokazuje periodičnost. Island prolazi kroz 40-60 godina duge periode niske i visoke vulkanske aktivnosti. Upravo sada izlazimo iz faze niske aktivnosti i ulazimo u period pojačane - pojasnio je Thordarson, naglasivši da su tijekom druge polovice 20. stoljeća islandski vulkani bili vrlo mirni, a onda su se zadnjih desetak godina uskomešali. Tako je 2000. zabilježena erupcija vulkana Hekla, a 2004. godine probudio se Grímsvötn.

Zaim je u ožujku ove godine eruptirao vulkan blizu glečera Eyjafjallajokull te naposljetku prošli tjedan i vulkan ispod toga glečera.

- Na Islandu ima 30 aktivnih vulkanskih sustava, a vulkani ispod glečera su vrlo česti. Niz najaktivnijih islandskih vulkana pokriveni su ledenim kapama - rekao je Thordarson koji smatra da je situacija na Islandu takva je da bi uskoro mogao eruptirati neki drugi vulkan.

Motre se ostali vulkani

Mnogi strahuju da bi to mogla biti Katla, veliki vulkan koji se nalazi blizu glečera Eyjafjallajokull. Naime, dva puta Katla se “probudila” potaknuta erupcijama vulkana ispod glečera Eyjafjallajokull.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 07:04