Report G. Drljače

WHO savjetuje da se ne koristi remdesivir za liječenje covida, a Vlada odobrila kupovinu 15.000 doza

Planirano je potrošiti 41,3 milijuna kuna na lijek, što zvuči poprilično ako su istraživanja su pokazala da ne smanjuje broj smrti
 Ulrich Perrey/POOL/AFP

Svjetska zdravstvena organizacija savjetuje liječnicima da ne koriste vrlo skupi lijek remdesivir za liječenje inficiranih SARS-CoV-2 virusom. Problem nije cijena od 2000-3000 dolara za pet dana terapije (ovisno o tržištu) nego to što je više istraživanja pokazalo kako taj lijek koji proizvodi kompanija Gilead ne snižava broj smrti, kao niti potrebu za upotrebom respiratora. Već je neko vrijeme iz istraživanja poznato kako remdesivir ne utječe bitno na smanjenje broja teških ishoda, ali je sada Svjetska zdravstvena organizacija osim globalnog istraživanja Solidarity u obzir uzela još tri velika istraživanja koja su zaključila kako remdesivir nema značajnog učinka niti na brzinu kliničkog oporavka oboljelih.

To što je prema nekim istraživanjima remdesivir skraćivao boravak u bolnici opravdavao je njegovo korištenje u zemljama poput Sjedinjenih država gdje je jedan dan bolničkog liječenja izuzetno skup. Iz Gileada ustraju u tome kako je više istraživanja ipak pokazalo kako remdesivir utječe barem na brzinu oporavka te naglašavaju kako su razočarani preporukama Svjetske zdravstvene organizacije.

Valja podsjetiti kako je pod pritiskom američkog predsjednika Trumpa remdesivir na brzinu odobren kod terapije COVID-19 bolesti, a sada se već koristi u 50-ak zemalja. Države su na taj lijek do sada potrošile stotine milijuna dolara. Kineski ekspert Zhong Nanshan za zarazne bolesti komentirao je za Bloomberg kako remdesivir nije „potpuno beskoristan“ jer ipak skraćuje boravak u bolnici kod oboljelih sa srednjim ili blažim oblikom bolesti.

U ovom kontekstu valja podsjetiti da je hrvatska vlada nedavno odobrila nabavu remdesivira. Prema podacima objavljenim u Večernjem listu samo u 2020. godini planirano je potrošiti 15.000 doza, a navodno je za Hrvatsku osigurana cijena jedne doze lijeka od 2.625 kuna bez PDV-a. Iz tog izvještaja nije vidljivo je li to dnevna doza, ili je cijena terapije od 5 dana kao i u inozemstvu 2-3000 dolara. Ukupno je planirano potrošiti 41,3 milijuna kuna, što zvuči poprilično ako istraživanja su pokazala da taj lijek ne smanjuje broj smrti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 16:35