‘MREŽA NETOLERANCIJE‘

WikiLeaks objavio dokumente: ‘Španjolski ultradesničari financirali udrugu Željke Markić, Vicu Batarela...‘

U dokumentima CitizenGO-a vidljivo je da ta udruga provjeravala hrvatski porezni sustav s ciljem financiranja udruga i pojedinaca
Željka Markić; Vice Batarelo
 Vojko Bašić, Tomislav Krišto/Cropix

U suradnji s njemačkim Tazom, talijanskim Il Fatto Quotidianom, meksičkom Contralíneom te španjolskim Publicom i pod zajedničkim naslovom Mreža netolerancije (The Intolerance Network), Wikileaks je objavio 17 tisuća dokumenata koji pripadaju desničarskim udrugama iz Španjolske, HazteOiru i CitizenGO-u, i koji pokazuju način na koji te dvije organizacije lobiraju širom svijeta, pa tako i u Hrvatskoj.

Ti dokumenti, između ostalog, prikazuju propagandni materijal CitizenGO-a prema njihovim partnerima u svijetu, ali i financijske transakcije u kojima se na više mjesta mogu pronaći udruge u Hrvatskoj, i to ponajprije "U ime obitelji", prenosi portal Index.hr.

U dokumentima je vidljivo kako je ova španjolska udruga posebno provjeravala hrvatski porezni sustav kako bi mogla financirati udruge i pojedince te je tako vidljiv niz financijskih transakcija prema udruzi U ime obitelji. Osim Željke Markić, prenosi Index.hr, spominju se i druga imena u Hrvatskoj, poput europarlamentarca Karla Resslera ili Nikoline Ćorak iz Ministarstva branitelja te Vice Batarela. U jednoj od brošura CitizenGO-a iz 2013. tako se spominje trošak od 17.675 dolara za menadžera kampanje u Hrvatskoj. Upravo u to vrijeme održan je tzv. referendum o braku.

Materijali koje je objavio Wikileaks pripadaju organizacijama CitizenGO i HazteOir. Potonju je 2001. osnovao Ignacio Arsuaga Rato, prijatelj vođe desničarske španjolske stranke Vox, Santiaga Abascala, te je u rodu s konzervativnim političarom Rodrigom Ratom, objavio je španjolski Publico u suradnji s Wikileaksom. CitizenGO je pak internacionalna platforma nastala 2013. godine, koju je također inicirao Arsuaga, a proširila se na 50 zemalja sa stalnim sjedištima u 15 gradova.

image
Jedan od brojnih dokumenata koje je objavio Wikileaks
image
Jedan od brojnih dokumenata koje je objavio Wikileaks

Analizom dokumenata španjolski novinari zaključili su kako su doprinosi multimilijunaša u blagajni CitizenGO-a uspjeli pretvoriti ovu ultrakatoličku platformu u međunarodni motor za promicanje krajnje desnih stranaka i organizacija. Spominju se njihove veze s euroskeptičnom desnicom te kontakti s Marine Le Pen, Geertom Wildersom i Frauke Petry.

CitizenGO je, navodi Index.hr, već godinama prisutan u Hrvatskoj, a preko te platforme pokrenuto je niz peticija kao što su: NE obaveznom programu LGBT indoktrinacije, Povucite neukusnu kampanju neprimjerenu za Hrvatsko narodno kazalište, Pravo na život nije pravo na ubojstvo druge ljudske osobe, Hrvatska treba ljude koji vjeruju u sebe, u brak, u obitelji!, NE operaciji promjene spolnih obilježja na teret HZZO-a, Ne ideološkoj konvenciji Vijeća Europe, NE uvođenju materijala koji promiču homoseksualni stil života u naše škole!, Ne Frljićevom širenju mržnje javnim novcem, Revidirajte lektiru, izbacite pedofiliju i perverzije, ZLOUPOTREBA UMJETNOSTI: Obeščašćivanje sakralnih objekata i vrijeđanje vjernika, TOMATO: povuci vulgarnu kampanju "Liži si macu", STOP ISTANBULSKA KONVENCIJA, Ne želimo predstavljanje LGBT slikovnice u sisačkoj gradskoj knjižnici! i druge.

U velikom broju dokumenata koje je objavio Wikileaks vezano za CitizenGO spominje se udruga U ime obitelji te posebno njezini čelnici Željka Markić, Ivan Munjin i Ana Marija Marković te je razvidno kako su često na njihovim konferencijama, summitima i panelima, piše Index.hr.

image
Jedan od brojnih dokumenata koje je objavio Wikileaks
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 13:46