KLJUČNE FIGURE

WIKILEAKS Vodič američkog ambasadora kroz našu političku scenu: Šeks se trudi, prestao je piti

Američki veleposlanik Ralph Frank napisao je 2003. vodič kroz našu političku scenu
 Bernard Čović/Cropix

ZAGREB - Uoči izbora 2003. godine, prije nego što će Ivo Sanader osvojiti vlast za HDZ i tako prekinuti kratku vladavinu Račanove koalicije, američki ambasador u Zagrebu Ralph Frank piše kratki vodič kroz hrvatsku političku scenu.

WikiLeaks otkriva da američki diplomat još te 2003. u kratkim osvrtima na ključne figure hrvatske političke scene nije mogao zažmiriti na Sanaderov Rolex niti previdjeti ambiciju Jadranke Kosor. Sanader je za njih “uglađeni trgovac” koji će učiniti sve da se dokopa vlasti, makar HDZ ostavio duboko nereformiranim.

Jadranku Kosor još je tada smjestio među tri ključne osobe HDZ-a, uz Sanadera i Šeksa , u vrijeme kad domaći analitičari ni u snu nisu mogli pretpostaviti da će baš ona naslijediti Sanadera.

Od današnjih važnijih aktera, ne spominje Zorana Milanovića i Josipa Friščića, no većina glavnih aktera tadašnje političke scene i danas se dobro drži.

‘Bič HDZ-a koji zna kako treba uzdrmati SDP’

Ima vrlo loš imidž još iz Tuđmanove ere, ali naporno radi na promjeni svog javnog imidža. Čak je prestao piti. Bič zastupničkog kluba HDZ-a, Šeks koristi svoje znanje saborske procedure kako bi Račanovu Vladu držao u neudobnoj poziciji. Novi skandal o prisiljavanju biznismena na “dobrovoljne” donacije održava njegovu nisku popularnost u anketama javnog mnijenja.

(...)

Članak u cijelosti s opisima hrvatskih političara pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 04:23