POSLOVI BUDUĆNOSTI

'Za 70 posto novih poslova škola vas neće pripremiti'

Došlo je novo doba poslovanja, gotovo je s jednim radnim mjestom za cijeli životni vijek
 Dragan Matić/CROPIX

ROVINJ - Ako mislite da na svom poslu niste dovoljno iskorišteni, ako ne učite i obrazujete se i dalje, ili ako nemate motivaciju na svom radnom mjestu, na dobrom ste putu da izgubite posao, kazala je jučer u svojoj prezentaciji o poslovima budućnosti na konferenciji WinDays Sanja Crnković Pozaić, izvršna direktorica konzultantske tvrtke BIT Hrvatska.

Razvijati konkurentnost

S obzirom na dinamični razvoj tržišta rada, kazala je Pozaić, danas niti jedan posao nije siguran i svaki pojedinac sam mora razvijati kompeticije i vlastitu konkurentnost.

WinDays10 - Vodeća poslovno-tehnološka konferencija u Hrvatskoj i regiji

- Hrvatska trenutačno ima potrebe za informatičarima, građevinarima, stolarima, medicinskim sestrama i drugim zanimanjima, no sve to danas već ništa ne znači, jer ne možemo pouzdano reći koja će zanimanja i vještine biti potrebni za nekoliko godina - dodala je Crnković Pozaić. Prema njezinom mišljenju, ključne su dvije stvari. Prvo, Hrvatska nema strategiju i ne zna u kojem smjeru ide, a to je najvažnije za kreiranje budućih zanimanja i radnih mjesta. Drugo, uz tu strategiju treba vezati i obrazovanje koje je Vlada prvi put uvrstila u svoje prioritete, što je dobar znak.

Zapostavljen sustav

Da je Hrvatska godinama zapostavljala sustav obrazovanja govore i podaci koje je Crnković Pozaić iznijela. U razdoblju od 1991. do 2001. broj doktora znanosti u Kini je rastao prema stopi od 580 posto, Indiji 26 posto, SAD-u 8,4 posto, a Hrvatska je u tom razdoblju imala pad od 0,5 posto. Doduše, nešto se počelo mijenjati pa je u razdoblju od 2001. do 2009. stopa rasta iznosila 188 posto te smo dobili 189 doktora znanosti.

Osmisliti zanimanja

- Istraživanja pokazuju da se čak dvije trećine novih zanimanja koja će se pojaviti neće moći naučiti u obrazovnim sustavima, već će isključivo ovisiti o radnom iskustvu i učenju kroz rad i razvoj - prognoza je izvršne direktorice BIT Hrvatska Crnković Pozaić.

Dekan Visoke škole za primijenjeno računarstvo i član Uprave Algebre Mislav Balković procjenjuje da su poslovi budućnosti u IT-u. Ivan Vidaković, predsjednik uprave Microsofta, upozorava da država mora odrediti strategiju i prema njoj organizirati i osmišljavanje zanimanja.

- Ako je turizam budućost, onda trebamo obrazovati ljude za zanimanja animatora, kuhara i turističkih vodiča. Ako je to poljoprivreda, onda treba obrazovanje usmjeriti na učenja o zdravoj hrani i eko proizvodnji - kazao je Vidaković.

‘Izgubili smo 55 milijardi eura zbog odljeva mozgova’

Zbog “odljeva mozgova” u proteklih 20 godina, Hrvatska je izgubila oko 55 milijardi eura. Procjena je to Ozrena Jurekovića, glavnog direktora VERN-a, koju je iznio na Windaysima koji se održavaju u Rovinju.

Hrvatsku je, upozorava Jureković, u proteklih 20 godina napustilo više od 100.000 visokoobrazovanih stručnjaka. Istraživanja pokazuju da trošak izobrazbe jednog takvog stručnjaka ekonomiju godišnje košta oko 50.000 eura. To znači da su porezni obveznici na školovanje stručnjaka koji su napustili zemlju u proteklih 20 godina potrošili oko pet milijardi eura. Istraživanja pokazuju da stručnjaci zapravo bježe od raširene korupcije i sređivanja posla “preko veze” , istaknuo je Jureković. ( A. Milovan)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:32