TREĆI PREDSJEDNIK

Za Bandića samo Ličani

Zagreb, 100110.Predsjednicki kandidat Milan Bandic iscekuje sluzbene rezultate drugog kruga predsjednickih izbora u svom izbornom stozeru u Almeriji u Vukovarskoj ulici.Na slici: Iscekivanje Milana Bandica nakon objave sluzbenih rezultata DIP - a.Foto: Dragan Matic / Cropix
 Dragan Matić / CROPIX

ZAGREB - Ivo Josipović izabran je za trećeg hrvatskog predsjednika s milijun i 339 tisuća glasova, naspram 881.762 koliko ih je glasalo za Milana Bandića, odnosno s 60,29 naspram 39,71 posto osvojenih glasova. Josipović je pobijedio jer je uz znatnu prednost iz prvog kruga, u kojem je vodio s 32,42 posto naspram Bandićevih 14,83, u drugom krugu pridobio više novih birača nego Bandić: 700 tisuća, naspram 600.000 novoosvojenih Bandićevih.

Veći odaziv

Državno izborno povjerenstvo u ponoć je objavilo rezultate s 99,62 posto biračkih mjesta: nisu prebrojeni samo glasovi iz šest država sjeverne i južne Amerike i s jednog malog biračkog mjesta u Hrvatskoj, pa se ti rezultati mogu smatrati konačnima.

Josipović je osvojio dva puta više nego u prvom krugu: sa 640.594 glasova iz prvog kruga sad je narastao na 1,339.015. Bandić je dobio tri puta više nego u prvom krugu: s 293.068 popeo se na na 881.762 glasova.

U drugom krugu izašlo je 276 tisuća birača više nego u prvom krugu, pa je odaziv s 43,96 posto skočio na 50,27. To je učvrstilo Josipovićevu premoć, jer je odaziv bio najveći baš u sredinama u kojima je Josipović odnio najviše glasova: Zagrebu te varaždinskoj i međimurskoj županiji.

Najviše je dobio u Istri, 83,37 posto, te 80,12 u Varaždinskoj i 80,08 u Međimurskoj županiji. Bandić je premoćno pobijedio u dijaspori: u samoj BiH je osvojio nevjerojatnih 94,28 posto glasova, no to mu je donijelo svega nešto manje od 92 tisuće glasova. Josipović je u BiH osvojio 5571 glas ili 5,72 posto.

U prvom krugu Josipović je pobijedio u svim županijama osim u Istri (pobjednik Kajin) i Ličko senjskoj gdje je pobjedu odnio Andrija Hebrang. Sad je Lika uz dijasporu bila jedina izborna jedinica u kojoj je pobjedu, ali tijesnu, odnio Bandić s 51,94 posto.

Josipović je dobio podršku kandidata iz prvog kruga Nadana Vidoševića, Vesne Pusić, Damira Kajina i Dragana Primorca koji su ukupno osvojili 570.000 glasova.

No glasači Dragana Primorca, predjsedničkog kandidata iz prvog kruga izbora, nisu slijedili tu preporuku: u mjestima gdje je Primorac pobijedio u prvom krugu - Dicmo, Klis, Muć, Podbablje, Trilj - Bandić je premoćno pobijedio. U Norčevom Otoku osvojio je 88,85 posto. Iako je HDSSB podržao Bandića, Josipović je premoćno pobijedio u Osječko baranjskoj županiji.

Podrška manja prema jugu

Na birališta u Zagrebu izašlo je 60.000 birača više nego u prvom krugu, pa je izlaznost narasla na 60,68 posto. Josipović je pobijedio sa 62,19 posto: za njega je glasalo 267.796 Zagrepčana, a za gradonačelnika Bandića 162.825 tisuća.

U Zagrebačkoj županiji kandidat Milan Bandić je dobio većinu samo u 4 mjesta: Dugom Selu, Rugvici i Brckovljanima, gdje je vodio i u prvom krugu.

Sad je dobio Krašić a izgubio Gradec. Zanimljivo je da je u Pisarovini, u kojem je u prvom krugu većinu osvojio Hebrang sad s 61 posto pobijedio Josipović.

Od maksimalnih osamdesetak posto glasova na sjeveru i zapadu Hrvatske, Istri i Međimurju, podrška Josipoviću opada idući prema jugu i istoku. U zadarskoj županiji pobijedio je 54,84 posto a u šibenskoj s 53,43, dok je u splitskoj ostvario tijesnu pobjedu s 51,12 posto a u dubrovačkoj s s nešto uvjerljivijih 56 posto. Na krajnjem istoku zemlje u Vukovarsko srijemskoj županiji osvojio je 52,9 posto a Brodsko posavskoj 52,81 posto. U osječkoj pobjeda mu je uvjerljivija s 64,09 posto, u Požeško slavonskoj dobio je 58,84 i dalje prema zapadu podrška mu raste od 60 pa do 80 posto.

Tijesno u Dalmaciji

U Dalmaciji Josipović je prošao tijesno. Imotski, Kaštela, Omiš, Sinj, Solin, Trilj, Vrgorac, Vrlika, Cista Provo, Dicmo, Dugopolje, Hrvace, Lećevica, Lovreć, Muć, Otok, Seget, Šestanovac, Zagvozd, Zmijavci i Podbablje dali su većinu Milanu Bandiću.

Milan Bandić u prvom krugu u Splitsko dalmatinskoj županiji nije bio prvi ni u jednom od 54 grada i općine te županije, a u drugom krugu osvojio ih je čak 29. Osvojio je sve Hebrangove i Primorčeve općine iz prvog kruga, ali i sedam onih u kojima je u prvom krugu vodio Josipović.

U samom Splitu, čiji gradonačelnik Željko Kerum je pozvao građane da glasaju za Bandića, Josipović je pobijedio s 61,13 posto glasova. Obala i otoci glasali su za Josipovića.

U Zadru je Josipović pobijedio s 65 posto a u Šibeniku s 59 posto glasova. Slično kao u splitskoj županiji, i ovdje je zaleđe glasalo za Bandića: pobijedio je u Benkovcu, Obrovcu, Gračacu i Kninu. Obala je za Ivu Josipovića, osim Pakoštana Ante Gotvine gdje je Bandić pobijedio s 53 posto i u Bibinju s čitavih 72 posto.

Sjever zemlje mahom je glasao za Josipovića. U pet županija Josipović je odnio pobjedu u svim općinama i gradovima: Koprivničko križevačka, Krapinsko zagorska, Požeško slavonska, Varaždinka i Međimurska.

U Vukovarskoj, gdje je Bandić osvojio najviše glasova u prvom krugu, također u većini mjesta pobijedio Josipović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 07:39