PILOT-PROJEKT HŽ-a

Za besplatna putovanja vlakom dosad se prijavilo 11.514 hrvatskih umirovljenika

Pravo ostvaruju svi umirovljenici i osobe starije od 65, a dosad je odrađeno već 10.000 besplatnih putovanja

Ilustracija
 

 Goran Šebelić/Cropix

Kako od početka ove godine svi umirovljenici i osobe starije od 65 godina imaju pravo na besplatno putovanje vlakom, zatražili smo od HŽ Putničkog prijevoza podatke o broju umirovljenika koji se dosad prijavio za ovu mogućnost, a iz te su kompanije odgovorili da su zadovoljni odzivom.

Naime, za ostvarivanje prava na besplatno putovanje, umirovljenici odnosno osobe starije od 65 godina trebale su izdvojiti 2,65 eura za kupnju posebnog profila u sklopu pametne kartice, a, prema podacima HŽ-a, do 7. siječnja ispostavljeno je 11.514 profila.

"Izuzetno smo zadovoljni odzivom umirovljenika i osoba starijih od 65 godina, čemu u prilog govori da je do 7. siječnja ostvareno oko 10.000 putovanja umirovljenika i osoba starijih od 65 godina", poručili su iz HŽ Putničkog prijevoza.

Dodali su također kako su najčešće relacije putovanja od Zagreba do Dugog Sela, Vinkovaca, Koprivnice, Ivanić-Grada, Sesveta, Križevaca, Bjelovara, Zaboka, Brdovca i Karlovca, a najviše profila ispostavljeno je na zagrebačkom Glavnom kolodvoru, zatim u Vinkovcima, Osijeku, Koprivnici i Slavonskom Brodu.

Inače, riječ je o pilot-projektu koji će se provoditi do kraja godine, a u sklopu kojeg umirovljenici besplatno mogu putovati unutar Hrvatske vlakom u svrhu svakodnevnih i povremenih putovanja poput jednodnevnih izleta, posjeta događajima i manifestacijama, odlazaka liječniku, putovanja na ljetovanje i drugih putovanja.

Kako bi izradili pametnu karticu, umirovljenici HŽ-u moraju dostaviti zahtjev za izradu pametne kartice, ispravu o primanju mirovine HZMO-a, identifikacijski dokument te uplatu u iznosu od 2,65 eura, a pametnu karticu dobit će u roku od sedam dana od predaje zahtjeva.

"Realizacija ovog pilot-projekta ima i socijalnu komponentu jer će se njegovim provođenjem olakšati financijska situacija umirovljenika i osoba starijih od 65 godina. Uz ulaganja u željezničku infrastrukturu i vozni park, i ovim projektom nastavlja se poticanje korištenja željezničkog prijevoza", poručili su iz HŽ Putničkog prijevoza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 16:49