EPIDEMIOLOZI NE RADE

Za Božić i Novu godinu gotovo nigdje se neće obavljati testiranja, osim u bolnicama

Skraćeno radno vrijeme dio Zavoda uveo je i na Badnjak i na Staru godinu, kada će se testiranja građana obavljati samo od 9 do 11 sati
 Damjan Tadić/Cropix

Za Božić i Novu godinu u Hrvatskoj se gotovo nigdje neće biti moguće testirati na covid-19.

Među prvima su to rekli iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" gdje su skraćeno radno vrijeme uveli i za Badnjak i Staru godinu kada će testiranje biti moguće obaviti od 9 do 11 sati.

Ravnatelj Zavoda, Zvonimir Šostar, rekao je da zaposlenici mogu imati barem ta dva dana u godini slobodna, s obzirom na to da od početka ožujka rade konstantno i prekovremeno. Testiranja na blagdane neće biti ni u Osijeku i Karlovcu.

Što se tiče nacionalnog Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, neće biti drive in testiranja, ali obrađivat će se svi uzorci koji im stignu iz bolnica, a zaposlenici će raditi u smjenama. Dakle, prekida rada neće biti.

Poseban raspored

I u Varaždinskoj županiji će se tijekom blagdana testirati prema posebnom rasporedu, a brisovi se neće uzimati samo na Božić. Na Badnjak će testiranja biti samo prijepodne, a na Štefanje poslijepodne. U jednoj smjeni testovi će se raditi i na Staru i Novu godinu: 31. prosinca ujutro, a prvi dan 2021. poslijepodne. Varaždinska županija dosad je testirala više od 50.000 ljudi, od 166. 000 stanovnika. Dnevni prosjek testiranja je 630, a čekanja nema. Bris se uzima isti dan kad liječnik opće medicine pošalje uputnicu ili se radi o komercijalnom testiranju.

Od uvođenja strožih mjera prije četiri tjedna broj novozaraženih u sedam dana pao je za 35 posto. Još prošli tjedan Varaždinska županija bila je prva europska regija prema broju zaraženih, a danas ju je prestiglo šest regija, od kojih su tri hrvatske.

Ni u riječkom Zavodu neće biti testiranja, ali KBC će testirati hitne prijeme. U prijevodu, svi građani koji žele potvrditi ili isključiti sumnju na koronavirus, morat će se strpjeti do 26. prosinca, odnosno do 2. siječnja 2021. ako baš na dan blagdana budu imali simptome.

S druge strane, u bolnicama će se sve odvijati prema protokolima kao i svaki drugi dan. To znači da će prilikom prijema u bolnicu hitnih pacijenata svi biti testirani kako bi se otklonila sumnja na virus ili ako je osoba pozitivna da se može odvesti u neku od covid-bolnica.

Velik pritisak

Iako se svi slažu da ne bi trebalo biti većih problema zbog ta dva dana, postoji dio onih koji su skeptični jer će se stvoriti veće potrebe za testiranjima poslije neradnih dana. Primjerice, ako u petak, na Božić, ne bude testiranja, a vikendom se ionako manje testira, stvorit će se velik pritisak u prvim danim tjedna. To bi moglo stvoriti problem ako se prijeđe kapacitete koje Hrvatska ima za testiranje. Osim toga, vjerojatno će doći do većeg broja oboljelih, što bi u pravilu trebali biti nevjerodostojni podaci koji bi se za posljednjih nekoliko dana pojavili naknadno.

Dosad se maksimalno testiralo nešto više od 12 tisuća građana u jednom danu, a vikendom je standardno do šest tisuća testova. No, tu nije uključen broj brzih antigenskih testova koji, doduše, nisu javno iskomunicirani pa nije poznato koliko ih je odrađeno od početka primjene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 04:42