MJERE ZA BOŽIĆ

Za Božić nema ograničenja u crkvama, kafići će smjeti raditi do dva ujutro. Markotić: To neće biti problem

To je nagrada građanima, kaže ministar zdravstva. Lanjski smo Božić dočekali sa strogim restrikcijama
 Nikša Stipaničev/Cropix

Za Badnjak i Silvestrovo radno vrijeme ugostiteljskih objekata, bilo na otvorenom ili zatvorenom, produljuje se na dva sata poslije ponoći. Nakon što se danima spekuliralo o ublažavanju mjera za ta dva blagdanska dana, ministar zdravstva Vili Beroš to je u srijedu i potvrdio rekavši da je situacija mirna.

- U ovom trenutku imamo verificirano osam slučajeva omikron varijante, a pet ih je visoko suspektno. Situacija je mirna i mislim da možemo produljiti radno vrijeme s 24. na 25. i 31. prosinca na 1. siječnja do dva sata iza ponoći - rekao je Beroš i dodao da je njegova preporuka da se držimo distance i pazimo se.

Europa bez popuštanja

I Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za zarazne bolesti "Dr. Fran Mihaljević", za Jutarnji je list rekla kako smatra da produljenje radnog vremena za ta dva dana neće predstavljati veći problem.

- Da je radno vrijeme do ponoći, kako je to sada, građani bi se okupili u kućanstvima, gdje je ipak manja kontrola, odnosno nema razmaka i drugih epidemioloških mjera kojih se pridržavaju ugostitelji, tako da ne očekujem da bi to trebao biti problem - smatra Markotić.

Tako za ovogodišnje blagdane imamo bitno relaksiranije mjere nego što su bile lani. Trenutno su na snazi mjere koje uključuju ograničen broj osoba na događajima, odnosno nije dozvoljeno okupljanje više od 50 osoba bez covid-potvrde, a i za takva okupljanja, uz potvrdu, potrebna je dozvola.

Također, restorani i kafići, u koje mogu ulaziti svi, neovisno o covid-statusu, imaju pravila o razmaku stolova, dezinfekciji i nošenju maski osim dok su gosti za stolom.

Ipak, bit će zanimljivo vidjeti kako će se odvijati novogodišnje proslave dok posjetitelji ne smiju bez maske ustati od stola, zadržavati se na šanku ni plesati.

Većina drugih europskih zemalja umjesto popuštanja pooštrava mjere. Dobar dio njih ima 2G model, odnosno samo cijepljeni i preboljeli mogu u kafiće i restorane. Francuska to želi ograničiti samo na cijepljene, a Nizozemska je sve zatvorila osim esencijalnih objekata poput prodavaonica hrane.

Njemačka, u kojoj su pokazatelji bitno bolji nego u Hrvatskoj, za blagdane će uvesti nove mjere za suzbijanje širenja koronavirusa, uključujući ograničavanje privatnih okupljanja cijepljenih osoba na najviše njih deset.

U srijedu je u Hrvatskoj bilo 4226 novozaraženih, 2066 osoba u bolnicama i 266 na respiratoru. Istog datuma lani bilo je bitno manje novih slučajeva, 1595, ali više hospitaliziranih, njih 2895.

Zabrana kretanja

Blagdanske mjere lani su bile prilično stroge. Za početak, na snazi je bilo ograničenje kretanja među županijama, odnosno za odlazak, primjerice, iz Zagreba u Split bila je potrebna propusnica. No, ta odluka naprasno je ukinuta pred kraj godine zbog razornog potresa koji je pogodio Banovinu.

Također, školski praznici bili su produljeni, od poslodavaca se tražilo da im zaposlenici koriste godišnje odmore. Polnoćke su bile do 22 sata, a ugostiteljski objekti nisu radili poslije 22 sata. Za sve kulturne događaje, kao i vjerske obrede, na jednog je posjetitelja bilo propisano sedam četvornih metara prostora.

Što se tiče ovogodišnjih misnih slavlja, ograničenja nema, odnosno polnoćke će biti u ponoć, uz maske i distancu. Iako nisu pisane nikakve preporuke za crkve, potpredsjednik Vlade Davor Božinović apelirao je na građane da budu na otvorenome i da mise poslušaju ili pogledaju preko televizije.

- Brojke povezane s koronavirusom u Hrvatskoj i dalje opadaju, ne onom dinamikom kao na početku silaznog pada ove epidemijske krivulje, ali ipak opadaju, što je u ovom trenutku važno. Prosječni broj zaraženih psoljednjih 14 dana na 100.000 stanovnika je 1066, dakle još je visok. Postotak pozitivnih među testiranima također je visokih 34,83 posto - rekao je ministar Beroš.

U Izraelu 4. doza

Upozorio je i da WHO omikron svrstava u ozbiljnu prijetnju.

- Imaju dva osnovna i četiri dodatna pitanja. Dva osnovna pitanja odnose se na transmisivnost, odnosno brzinu širenja i virulentnost, odnosno ozbiljnost bolesti, a četiri dodatna su pitanja koja su u vezi s učinkom ranijeg preboljenja, učinkom cijepljenja, učinkom upotrebe brzih antigenskih testova i učinkom u kontekstu kliničkog liječenja bolesnika koji imaju varijantu omikron - rekao je i dodao da mi imamo osam potvrđenih slučajeva, ali i neko vrijeme da na primjeru drugih zemalja, u kojima se virus već proširio, naučimo nešto.

Razlika između ovog i prošlog Božića svakako je činjenica da je ipak više od pola stanovnika cijepljeno dvjema dozama, a da je njih gotovo 20 posto primilo i booster. Valja naglasiti da će Izrael početi uvoditi četvrtu dozu cjepiva za osobe starije od 60 godinai medicinske radnike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:31