KRAJ TOPLINSKOG VALA

Za dijelove Jadrana upaljen crveni meteoalarm, no stiže hladna fronta: Očekujte grmljavinu i pljuskove

Od srijede postupno stabilnije i prevladavajuće sunčano, završit će toplinski val u unutrašnjosti
 Damjan Tadic/Cropix/Cropix

Pretežno vedro je jutros u većem dijelu zemlje, a i u nastavku dana čeka nas obilje sunca. Na Jadranu je i dalje vrlo velika opasnost od toplinskog vala, i to osobito za riječko područje, javlja N1.

Ponedjeljak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti pretežno sunčan te danju ponovno topliji, no ipak noć će biti barem malo ugodnija od prethodne uz vrijednosti najniže temperature od 16 do 19 °C.

I u središnjoj Hrvatskoj bit će pretežno vedro dan uz slab vjetar, a temperatura zraka brzo će rasti s izlaskom sunca te će u najtoplijem dijelu dana biti između 33 i 37 °C pa će na snazi biti upozorenje na vrućinu.

image
DHMZ

Ugodnu noć imat će gorski krajevi, dok će se na sjevernom Jadranu teže spavati i rashlađivati jer se temperatura opet neće često spuštati ispod 25 °C, a i na te vrijednosti se spusti svega na 2-3 sata. Nakon mjestimične umjerene do jake bure, ponajprije u Velebitskom kanalu, danju će puhati slab vjetar s mora.

I u Dalmaciji će more biti većinom malo valovito. Uz vedrinu, visoku temperaturu i vrlo visok UV indeks izbjegavajte boravak na suncu u najtoplijem dijelu dana, savjetuje Tanja Renko iz DHMZ-a za HRT.

I na jugu Hrvatske sunčano i vruće, a nakon jutarnje slabe do umjerene bure danju maestral. Osvježenje će se tražiti na brojnim kupalištima, a temperatura mora je uglavnom oko 26 °C."

Tek u nastavku tjedna očekujemo slabljenje vrućine, što će se najprije i najviše osjetiti u unutrašnjosti. Stiže nam hladna fronta, s njom i hladniji zrak. Već tijekom utorka poslijepodne na sjeverozapadu zemlje treba računati na pljuskove praćene grmljavinom, lokalno i izraženije. Prema večeri će se nestabilnosti širiti i na sjeverni Jadran, gdje bi lokalno moglo biti neverina. Od srijede postupno stabilnije i prevladavajuće sunčano, završit će toplinski val u unutrašnjosti. I na moru će biti manje vruće.

Krajem tjedna su ponovno su izgledni kiša i pljuskovi, prognozirala je za N1 meteorologinja Tea Blažević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:35