REAKCIJE

Za dio SDP-a Grbin je pogriješio, za druge je napokon lider, Puhovski: ‘Razveo je stranku od Bandića‘

U SDP-u kažu da se unutarstranački izbori u raspuštenom zagrebačkom SDP-u sigurno neće održati prije lokalnih izbora u svibnju
 Damjan Tadić/Cropix

Peđa Grbin sada je doista predsjednik stranke! Napokon!

Birači nikada nisu kažnjavali SDP zato što je nešto poduzimao i rješavao, nego su kažnjavali stranku kada nije poduzimala ništa i kupovala je vrijeme - neke su od brojnih reakcija SDP-ovaca nakon odluke Predsjedništva da spriječi kandidaturu Gordana Marasa za gradonačelnika Zagreba i raspusti najveću organizaciju - SDP Grada Zagreba.

Da bi odluka o raspuštanju te imenovanju Davora Terzića za povjerenika u Zagrebu bila valjana, treba je potvrditi Glavni odbor SDP-a koji će se sastati 6. veljače. Tada bi trebali potvrditi i raspuštanje Gradske organizacije u Vukovaru.

Dobiju li raspuštanja zeleno svjetlo na Glavnom odboru, Terzić treba pripremiti nove izbore za zagrebačko vodstvo koji se, pak, trebaju održati u roku od 180 dana. U SDP-u kažu da se sigurno neće održati prije lokalnih izbora u svibnju. To znači da će povjerenik formalno donositi sve odluke, od onih koje se odnose na kampanju pa do izbornih lista za Gradsku skupštinu Zagreba, vijeća gradskih četvrti i mjesne odbore.

Raspuštanje ne znači brisanje članstva, nego razvlašćivanje svih rukovodećih tijela u zagrebačkom SDP-u, od predsjednika Marasa, Predsjedništva i Gradskog odbora do predsjednika i vodstava 17 mjesnih organizacija.

- Naš narod voli čvrstu ruku i mnogi SDP-ovci pozdravljaju ovaj potez. Članovi Predsjedništva koji su bili protiv raspuštanja smatraju da je to znak slabosti. Ali, možeš se praviti lud ili povući potez. Kratkoročno možda ta odluka neće naići na dobre reakcije, ali dugoročno je to dobar potez - navodi sugovornik iz SDP-a.

Druga struja koja je nezadovoljna ovom odlukom u prvi plan ističe da je svu odgovornost za rezultate na izborima preuzeo Grbin osobno.

- Raspuštanje prije izbora je katastrofa. Kada je preuzeo stranku, imao je legitimitet za promjene, ali se pet mjeseci spavalo, a sada se lomi. Hrabra je to odluka, a vidjet ćemo kako će sve to proći na izborima - kaže osoba iz struje koja se ne slaže s politikom novog vodstva.

- Dao je odgovornost jednom čovjeku za ono što bi odlučivalo 50 ljudi u Zagrebu. Izravno se umiješao i na neki način je samo on odgovoran. A što se tiče Vukovara, htio bih da se isto kao prema Željku Sabi ponese i prema Dubravku Biliću u Ludbregu koji se nagodio s USKOK-om oko dnevnica - nastavio je SDP-ovac nesklon Grbinu.

Premda je sam povukao kandidaturu za gradonačelnika, Maras ne krije nezadovoljstvo pa je nakon Mihaela Zmajlovića, koji mu se nije javio na telefon, na Facebooku prozvao i stranačkog šefa Grbina.

SDP-ovci pamte da je samo jednom dosad u Zagrebu bio povučen ovako radikalan potez, i to nakon što se Milan Bandić protiv volje vodstva kandidirao za predsjednika države. Tada je raspuštena organizacija, a Jurica Meić bio je povjerenik.

SDP se konačno razveo od Bandića

Politički analitičar Žarko Puhovski kaže da Grbin pogrešno opravdava svoj potez. - Službeno da su raspuštanja zato da bi se izbjegla katastrofa na izborima. Ovime idu ka katastrofi, ali čine nešto što je principijelno.

Ono što se principijelno može braniti, oni brane pragmatički - kaže Puhovski i dodaje da SDP-u u Zagrebu ne preostaje drugo nego koncentrirati se na dobru listu i ići na Skupštinu jer ne vidi da Klisović ima šanse biti izabran za gradonačelnika.

Zaključuje da je SDP napravio važnu stvar jer su se konačno razveli od Bandića. (I. Toma)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:43