LABIRINT POLITIKE

‘Za dom spremni‘ naizgled više nije poželjan, ali je teško vjerovati da ćemo ga se uskoro riješiti

Opet se vrti ista priča, prema kojoj je ZDS iz ‘41. loš, onaj iz ‘91. dobar, a ovaj iz 2021. - prihvatljiv
 Jure Miskovic/Cropix
Objavljeno: 25. siječanj 2021. 08:00

Smijemo li se nadati da će ova, 2021., u povijesti ostati upamćena kao godina u kojoj su u Hrvatskoj, napokon i za svagda, zabranjeni ustaška ikonografija i objavljivanje revizionističkih tekstova o Jasenovcu, kakve rado objavljuje uredništvo Glasa Koncila?

Naime, ovih je dana, na inicijativu Židovske općine Zagreb, organiziran sastanak na kojem su predstavnici vladajuće koalicije s oporbenim strankama jednoglasno zaključili da se pokrene procedura za sastavljanje zakona o zabrani i kaznenom kažnjavanju upotrebe ustaških simbola, negiranja koncentracijskih logora smrti i veličanja ustaških zločinaca.

"Vjerujem da ćemo možda nešto jednom konačno postići nakon 30 godina", kratko je rekao čelnik Židovske općine Ognjen Kraus, koji je inicirao sastanak. Samo što uvijek postoji onaj "ali". Jer, de facto, istovremeno dok se u sjedištu preostale židovske zajednice održavao sastanak na kojem se raspravljalo o zabrani ustaških simbola, predsjednik Zoran Milanović odbio je u petak sudjelovati u protokolu povodom obilježavanja 28. obljetnice vojno-redarstvene operacije Maslenica '93.

Milanović je to napravio nakon što je saznao da u protokolu sudjeluju i dvije osobe koje nose ustaška obilježja "Za dom spremni". Nakon što se čuo s premijerom Andrejom Plenkovićem, predsjednik Republike krenuo je natrag u Zagreb, a protokol je napustio i Robert Hranj, načelnik Glavnog stožera te ljudi iz vrha vojske. Ali ne i Mario Banožić, ministar obrane.

Dakle, dok je HDZ-ov predstavnik Damir Habijan potvrdno kimao glavom na to kako treba zakonski kažnjavati ustašluk i revizionizam, Banožić je ostao i nisu mu smetali simboli "Za dom spremni", a sudeći prema izjavi premijera Vlade, njemu je najspornije to što ga je Milanovićev poziv omeo dok je gledao sina kako slaže Lego kockice. Napokon, nisu li prošlo proljeće Plenkovićevi ministri javno objašnjavali kako su "zgroženi" postupkom predsjednika kada je zbog insignija ZDS otišao iz Okučana, optužujući ga kako na taj način "ne poštuje branitelje", iako je bilo jasno da on nije napao HOS, nego je protiv upotrebe pokliča "Za dom spremni"? Toliko o "zabrani ustaških simbola u Hrvatskoj".

To je priča za naivne ili za židovske uši u danima kada se obilježava holokaust ili komemorira proboj iz Jasenovca. Opet se vrti ista priča, prema kojoj je ZDS iz '41. loš, onaj iz '91. dobar, a ovaj iz 2021. - prihvatljiv. Navodno je već izrađen prednacrt zakona koji bi trebao definitivno zabraniti ustaške simbole i negiranje Jasenovca.

"Ako postoji volja, do ljeta bi se moglo izaći na glasanje pred Sabor, i ako postoji volja vladajuće stranke, taj se zakon može izglasati s dvotrećinskom većinom", kazao je Kraus. On se prošle godine pridružio Vladinoj delegaciji u Jasenovcu, uz obrazloženje da je to napravio kako bi se sve hipoteke koje sramote Hrvatsku stavile ad acta, pa dodao da 2021. sigurno neće doći ako se to ne riješi. Izgleda da je dobio obećanja, ali tek će objavljivanje spomenutog zakonskog prijedloga pokazati o čemu se stvarno radi.

Jer ne treba zaboraviti niti na prošlogodišnju presudu prema kojoj ustaški pozdrav i odaziv "Za dom! Spremni!" na početku Thompsonove pjesme "Bojna Čavoglave" nije prekršaj protiv javnog reda i mira kada je izvodi autor pjesme u njezinom izvornom obliku, kako je odlučio Visoki prekršajni sud, iako je Ustavni sud u više odluka zauzeo stav da je riječ o pozdravu koji je suprotan temeljnim načelima hrvatskog Ustava.

Pravosuđe je formalno nezavisno, ali, prekršajni sud je presudio onako kako razmišlja pretežni dio HDZ-a. Zato moramo biti jako skeptični povodom najava da je sadašnja vlast spremna raskrstiti s dosadašnjom praksom toleriranja NDH nostalgije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 09:01