JAVNI POZIV

Za dva dana kreće upis narodnih obveznica: Objavljeni su svi detalji

Ministarstvo smatra da je poželjna što veća razina "raspršenosti i zastupljenosti fizičkih osoba kao ulagatelja iz prvog kruga upisa"

Marko Primorac

 Damir Krajač/Cropix

Ministarstvo financija objavilo je javni poziv za upis obveznica u kojem je definirano da će minimalni prinos do dospijeća iznositi 3,25 posto, a konačni kamatni ovisit će o interesu i znat će se nakon što se prikupe sve ponude. Analitičari očekuju da će se kretati od 3,5 do 3,6 posto.

Prvi krug upisa namijenjen građanima, kako je ranije najavljeno, bit će od 22. veljače u osam sati do 1. ožujka u 20 sati, a kako datum izdanja određen je 8. ožujka. Ciljani iznos kojeg Ministarstvo financija planira prikupiti ostaje milijarda eura, a o konačnom nominalnom iznosu izdanja odlučiti će se tek nakon okončanja razdoblja ponude i ovisit će o interesu za obveznicama, kako u prvom tako i drugom krugu namijenjenom institucionalnim ulagačima. No, ukoliko interes bude znatno veći od ciljanog iznosa, izdavatelj zadržava pravo donijeti odluku o konačnoj alokaciji.

Pritom će voditi računa o "uobičajenim fer alokacijskim načelima", a to uz ostalo uključuje ciljanu konačnu strukturu imatelja obveznica: poželjna je što veća razina "raspršenosti i zastupljenosti fizičkih osoba kao ulagatelja iz prvog kruga upisa". Stoga izdavatelj "može dati prednost pri alokaciji onim ulagateljima iz prvog kruga upisa obveznica koji su valjano upisali i uplatili manje iznose obveznica".

Obveznica se upisuje kroz popunjavanje, potpisivanje i prihvaćanje upisnice te plaćanja upisanog iznosa prema podacima (broj računa i poziv na broj "Instrukcija za uplatu") Upis će se moći obaviti u poslovnicama banaka koje je Ministarstvo financija odredilo kao aranžerere i suaranžere: Erste, OTP, PBZ, RBA, Zaba i HPB. Upisnica će se "popunjavati, ispisivati, potpisivati i prihvaćati" u poslovnicama za upis, te putem digitalnih kanala za one koji imaju ugovorenu takvu uslugu i odluče se izvršiti upis na taj način.

Pritom su potrebni važeći osobni dokumenti, osobna iskaznica ili putovnica. Upis obveznica je besplatan, ali trošak mogu biti, primjerice, ovjere punomoći ili naknada za uslugu prijenosa novčanih sredstava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 12:33