JAVNI POZIV

Za dva vanjska člana Vijeća za provedbu Kodeksa ponašanja stigle 24 prijave

Kodeks je donijet po preporuci GRECO-a, antikorupcijskog odbora Vijeća Europe, koje na to poziva unatrag desetak godina

Ivan Malenica

 Davor Pongracic/Cropix

Ukupno 24 prijave pristigle su na Javni poziv za dva vanjska člana Vijeća za provedbu Kodeksa ponašanja državnih dužnosnika u tijelima izvršne vlasti, odgovorilo je Hini Ministarstvo pravosuđa i uprave.

Tko se sve kandidirao nije poznato.

„Po okončanju postupka imenovanja, imena članova Vijeća bit će dostupna na mrežnim stranicama sukladno članku 26. samog Kodeksa ponašanja“, najavilo je Ministarstvo na čiju su se adresu prijave slale.

Spomenuti Kodeks ponašanja, Vlada je donijela početkom svibnja, a kako je tada objasnio resorni ministar Ivan Malenica, radi se o dokumentu kojim se želi ojačati borbu protiv nedopuštenog ponašanja i spriječiti sukob interesa.

Kodeks je donijet po preporuci GRECO-a, antikorupcijskog odbora Vijeća Europe, koje na to poziva unatrag desetak godina.

Taj dokument primjenjuje na premijera i članove Vlade, predstojnika premijerova Ureda i njegova zamjenika, glasnogovornika Vlade, glavnog tajnika Vlade i njegova zamjenika. Primjenjuje se i na čelnike državnih upravnih organizacija, državne tajnike u ministarstvima, glavnog ravnatelja policije, glavnog državnog rizničara, ravnatelje Porezne i Carinske uprave te druge državne dužnosnike u tijelima izvršne vlasti koje imenuje Vlada.

Kako se Kodeks primjenjuje, odnosno tko se ogriješio o načela ponašanja, pratiti će Vijeće kao preventivno i savjetodavno tijelo.

Vijeće se sastoji od pet članova koje imenuje Vlada na četiri godine.

Dva su člana iz reda državnih dužnosnika izvršne vlasti, jedan iz reda rukovodećih državnih službenika u tijelima izvršne vlasti u čijoj je nadležnosti područje sprječavanje korupcije, etike u javnoj upravi ili upravljanja u tijelima izvršne vlasti, a dva su vanjska člana.

Oni se imenuju iz reda u javnosti priznatih stručnjaka u području sprječavanja korupcije i etike u javnom sektoru, a za svoj rad dobivaju naknadu od 1.500 kuna neto mjesečno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. ožujak 2024 19:45