POTPISAN UGOVOR

Za godinu i pol u Osijek stižu prvi niskopodni tramvaji iz Končara: ‘Hrvatsko znanje i ruke čine čuda‘

Preduvjet za dolazak novih tramvaja je modernizacija tramvajske infrastrukture vrijedna 30 milijuna eura, koja je u tijeku

Gordan Kolak, Josip Ninić, Goran Pajnić i Ivan Radić

 Vlado Kos/CROPIX

Već za godinu i pol dana, u ožujku 2025., Osijekom će voziti prvi novi, moderni niskopodni tramvaji za čiju je nabavu u srijedu u Osijeku potpisan ugovor između gradske tvrtke GPP i Končar - Električnih vozila, vrijedan 25 milijuna eura, od kojih je 20 milijuna bespovratnih iz NPOO-a. Ugovor predviđa proizvodnju i isporuku deset novih niskopodnih tramvaja zaključno s rujnom 2025. godine.

- Ovo je iznimno važan i vrijedan ugovor za Grad Osijek i GPP. Puno nam to znači, posebice ako znamo da su zadnji tramvaji u Osijek došli prije 40 godina. S novim tramvajima dobit ćemo i veću sigurnost, brzinu, ali i ekološku prihvatljivost u prometu. Preduvjet za dolazak novih tramvaja je modernizacija tramvajske infrastrukture vrijedna 30 milijuna eura, koja je u tijeku i gdje smo na 60 posto izvršenih poslova, sve ide u rokovima. Prvi tramvaji doći će za 18 mjeseci od roka potpisa, a svih deset do rujna 2025. godine - rekao je gradonačelnik Osijeka, Ivan Radić, dodavši i kako se radi "na projekcijama proširenja tramvajske mreže".

image

Novi tramvaj iz Končara

Vlado Kos/CROPIX

Zadovoljstvo je iskazao i Gordan Kolak, predsjednik uprave Končara, koji je izjavio kako je ovaj ugovor "još jedan dokaz da je hrvatski proizvod, jer ovi tramvaji rezultat su hrvatskog znanja, rada i pameti, suvremen i konkurentan kvalitetom, ali i cjenovno".

- Domaće tržište pomaže nam u ostvarenju visokovrijednih referenci za naše iskorake u svijetu. Silno sam zadovoljan što smo napokon domaćim hrvatskim tramvajem ušli u Osijek, a već sudjelujemo i u poslovima modernizacije tramvajske mreže - rekao je Kolak, dok je Mato Lukić, dožupan osječko-baranjski, dodao kako je ovo dokaz "da hrvatsko znanje i ruke mogu činiti čuda". Potpisivanje ugovora pozdravili su i Dragan Jelić, ravnatelj SAFU-a te Ina Topić, ravnateljica Sektora za EU fondove i strateško planiranje Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Novi tramvaji bit će u osječkim, bijelo-plavim bojama, dugi 20,8 metara, sa 135 mjesta od kojih 44 sjedeća.

- Novitet su uređaji koji koriste spremljenu energiju koja će omogućiti autonomnu vožnju od 300 metara za slučaj nekog kvara na kontaktnoj mreži. Tramvaji su jako ostakljeni, bit će dosta prirodnog svjetla - napomenuo je Josip Ninić, predsjednik uprave Končar - Električnih vozila.

image

Novi tramvaj iz Končara

Vlado Kos/CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 03:52