KATARINA PEOVIĆ

‘Za gospodarski razvoj Rijeke potrebni su veliki gospodarski subjekti koji bi osnažili male‘

Peović je kazala kako je zadatak nje kao kandidatkinje za gradonačelnicu Rijeke da se postojeći veliki privredni subjekti održe
Katarina Peović
 Damjan Tadić/CROPIX

Kandidatkinja Radničke fronte za riječku gradonačelnicu Katarina Peović izjavila je u četvrtak da su za gospodarski razvoj Rijeke potrebni veliki gospodarski subjekti koji bi osnažili male te proizveli pozitivne učinke na ukupan razvoj i život građana.

Peović je na konferenciji za novinare kazala kako je zadatak gradonačelnice Rijeke taj da se postojeći veliki privredni subjekti održe te na sve načine radi na jačanju "posrnulih velikana".

Navela je kako se gospodarski razvoj Rijeke zadnjih 30 godina temeljio na malom poduzetništvu, pokretanju start-up poduzeća i poduzetničkim inkubatorima, ali da je to bilo samo pokriće vladajućih da nešto čine na tom polju.

Rezultati toga, ocijenila je, vidljivi su kroz iseljavanje i osiromašenje, posljedice deindustrijalizacije. Zauzela se za demokratizaciju procesa odlučivanja, uz aktiviranje najširih slojeva stanovništva.

Izbor svaki dan, a ne svake četiri godine

"Mi kažemo - izbor svaki dan, a ne svake četiri godine", istaknula je i dodala kako se na taj način jamči da će se gradske politike voditi u korist većine.

Istaknula je da, umjesto "političke klike" koja nakon izbora odlučuje kako se i gdje troši gradski novac bez znanja Riječana te ulaže u preskupe infrastrukturne projekte koji od početnog iznosa narastu nekoliko puta, promjena znači demokratizaciju odlučivanja na svim razinama.

"U kvartu, na radnom mjestu, u gradu", rekla je Peović i navela da se to može postići referendumskim odlučivanjem o velikim infrastrukturnim projektima te s radnicima u upravnim i nadzornim odborima uz snažan sindikalni utjecaj na odluke u komunalnim društvima.

Rijeka stagnira na svim područjima od gospodarstva do kulture

Kandidat za zamjenika gradonačelnice Nemanja Cvijanović ocijenio je da Rijeka stagnira na svim područjima od gospodarstva do kulture.

"Rijeka je grad nedovršenih kapitalnih infrastrukturnih projekata, investicija u legendarna plovna kulturna dobra, muzejske i popratne edukacijske prostore, kao i u sam kvart kulture", ustvrdio je.

Cvijanović se zauzeo za stabilno financiranje nezavisnih i nekomercijalnih aktera riječke kulturne scene, internacionalizaciju rada lokalnih umjetnika te demokratizaciju ustanova u kulturi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 13:57