PREDSJEDNIČKI GOVOR

Za govor prilikom potpisivanja Ugovora s EU Josipović dobio nagradu za Europski govor godine

 Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - Hrvatskom predsjedniku Ivi Josipoviću uručena je u petak nagrada za Europski govor godine, za govor održan prilikom potpisivanja Ugovora o pristupanju Hrvatske EU-u u prosincu prošle godine u Bruxellesu.

Europski pokret Hrvatska i Europski dom Zagreb nagradili su Josipovićev govor u Europskom parlamentu 9. prosinca 2011. jer promiče iste ciljeve i vrijednosti za koje se zauzimaju te dvije institucije i jer odražava interese građana koji su za članstvo u Uniji, obrazložio je predsjednik Europskog doma Dubravko Miholić.

Europski govor godine najveća je nagrada Europskog pokreta koja se dodjeljuje od 2003., a prošle godine dobio ju je Erhard Busek za govor održan u Europskom domu u Zagrebu.

Predsjednik Josipović je izjavio da nagrada pripada svima koji su kroz dugo vremensko razdoblje radili na Hrvatskoj kao europskoj zemlji.

"Prisjećam se bivše vlade Jadranke Kosor, sadašnje na čelu s premijerom Milanovićem, gospođe Pusić koja je među onima koji su najviše promovirali ideje Europe", rekao je Josipović.

Istaknuo je da nisu u pravu ni oni koji Europu prikazuju kao raj, niti oni koji smatraju da je takmica naroda u kojoj će Hrvati izgubiti nacionalni identitet. " Europa će biti ono što sami napravimo. Ulazak u EU je naša velika prilika i pozivam poduzetnike i sve građane da tu priliku iskoriste", dodao je predsjednik.

Josipović je u govoru Europskom parlamentu ocijenio da je potpisivanje pristupnog ugovora povijesni čin koji po svojoj važnosti za hrvatske građane stoji uz bok odluci Hrvatskog sabora u neovisnosti.

"Nakon dvadeset godina moderna se Hrvatska vratila političkom i kulturnom prostoru kojem je u povijesti pripadala", rekao je hrvatski predsjednik istaknuvši da je "s Europom Hrvatska bogatija, a s Hrvatskom je i Europa bogatija".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 18:49