REZULTATI BEZ DIJASPORE

ZA HDZ-OVU KOALICIJU GLASOVALO 3641 BIRAČA VIŠE NEGO ZA SDP-OVU Za Most 303 tisuće ljudi, Sinčiću triput više glasova nego Josipoviću

Živi zid Ivana Sinčića osvojio je tri puta više glasova od Ive Josipovića kojeg je potukla i stranka prvog čovjeka Zagreba
 CROPIX

Razlika u ukupnom broju glasova između HDZ-ove Domoljubne koalicije i SDP-ove Hrvatska raste je 28.085 u korist desne opcije. I to ako se računaju i glasovi iz dijaspore. Na razini Hrvatske ta razlika je sedmerostruko manja i iznosi 3641 glas. Još preciznije - za koaliciju Tomislava Karamarka glasalo je 746.294 birača u Hrvatskoj te još 24.444 u inozemstvu, a za koaliciju Zorana Milanovića su glas dala 742.653 birača.

SDP-ova koalicija nije izašla na izbore u 11. jedinici, za dijasporu. Pokazuje to usporedba broja glasova i postotaka po svim izbornim jedinicama temeljena na još nepotpunim neslužbenim podacima Državnog izbornog povjerenstva.

Najveće iznenađenje Iz njih proizlazi da je HDZ-ova koalicija na nedavnim izborima osvojila ukupno 33,97 posto glasova na razini Hrvatske, a SDP-ova 33,8 posto. Ako se pribroje i glasovi koje je lista Domoljubne koalicije osvojila u 11. izbornoj jedinici, razlika je 34,63 posto prema 33,38. Pritom treba uzeti u obzir da je Tomislav Karamarko u svojoj koaliciji okupio čak osam partnera, dok je koalicija Zorana Milanovića šesteročlana.

Za najveće iznenađenje izbora Most glasalo je ukupno 303.438 birača, od čega su 1111 glasova dobili u dijaspori. Na razini Hrvatske imaju 13,76 posto, što neznatno pada na 13,54 ako se uzmu u obzir i glasovi dijaspore.

Prvi na listi

Ako se usporede podaci po izbornim jedinicama, lijeva i desna opcija su se podijelile - u pet izbornih jedinica bolja je Hrvatska raste (1., 3., 6., 7. i 8.), a u ostalih pet Domoljubna koalicija.

Četvrtoplasirani po broju glasova je Živi zid koji ih je osvojio 94.868 ili 4,32 posto, najviše u 7. izbornoj jednici (14.686) gdje je Ivan Vilibor Sinčić kao prvi na listi i osvojio jedini saborski mandat za svoju stranku.

Koalicija Milana Bandića od čak četrnaest stranaka dobila je 74.289 glasova u Hrvatskoj te još 1226 u dijaspori, što je ukupno 3,39 posto. Zanimljivo je da je, primjerice, koalicija Uspješna Hrvatska bivšeg predsjednika Ive Josipovića i nekadašnjeg prvog potpredsjednika Vlade Radimira Čačića dobila gotovo tri puta manje glasova od Živog zida. Ovaj put Josipovića nije pobijedio samo Sinčić, protivnik s nedavnih predsjedničkih izbora, već i onaj otprije pet godina - Bandić, čija je lista osvojila 40.623 glasova birača više od Uspješne Hrvatske.

Baukova računica

A HDSSB je samo u dvije izborne jedinice osvojio koliko bivši predsjednik sa svojom koalicijom u cijeloj Hrvatskoj. Za Uspješnu Hrvatsku glasao je 34.901 birač, od čega u dijaspori 332, a za HDSSB - 30.437.

Druga regionalna stranka, IDS, koja na izbore izlazi samo u 8. izbornoj jedinici, osvojila je 42.193 glasa. Navedeni se podaci o odnosu snaga između SDP-a i HDZ-a ponešto razlikuju od onih koji je izračunao ministar uprave Arsen Bauk. Prema njegovoj računici, “stranke vladajuće koalicije dobile su 788.482 ili 35,9 posto”. Iz toga proizlazi da je SDP-ova koalicija jača.

Međutim, Bauk je, kako bi potvrdio tu svoju teoriju, pametno naveo da se radi o zbroju glasova “vladajuće koalicije” pa je Hrvatskoj raste pribrojio i glasove IDS-a te glasove manjina onih kandidata koji su osvojili mandat, a dolaze iz HNS-a. No, pritom je, ako već računa glasove vladajuće koalicije, “zaboravio” iz ukupnog rezultata izdvojiti glasove koje su povukli Laburisti koji nisu dio aktualne vladajuće koalicije, ali su bili na listi Hrvatska raste.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 20:36