SAVEZ

Za Hrvate u obje zemlje važno je da je izborni sustav u BiH pravičan

Dragan Čović, Andrej Plenković
 HANZA MEDIA

Godinu dana prije parlamentarnih izbora u Bosni i Hercegovini u Zagrebu je jučer održan zajednički sastanak dvaju HDZ-a – onog hrvatskog i BiH.

“BiH ulazi u godinu prije izbora te je posebno važno da se stranački organiziramo i pomognemo. Za HDZ je važno da izborni sustav bude pravičan, da on rezultira izborom legitimnih predstavnika sva tri konstitutivna naroda i stoga je važno da se u sljedećim tjednima donesu odluke koje su u skladu s nekoliko sudskih presuda”, poručio je jučer predsjednik HDZ-a Andrej Plenković, koji je u Zagrebu ugostio predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića.

Minimum za Hrvate

Čović je jasno poručio kako ovu godinu dana treba iskoristiti kako bi se izmijenio postojeći Izborni zakon. “Kroz Izborni zakon želimo izboriti minimum da hrvatski narod može birati svoje predstavnike u Predsjedništvu i u Domu naroda. Da osiguramo minimum ravnopravnosti u ovom trenutku”, poručio je Čović. Između redaka poručio je da nema smisla održati izbore ako se Izborni zakon ne promijeni. “Ne d`o Bog da ga ne uspijemo promijeniti jer u tom slučaju bismo došli u ustavnu poziciju kakvu imamo za Mostar, gdje je Ustavni sud stavio izvan snage neke odredbe Izbornog zakona.

Vjerujem da ćemo naći dovoljno mudrosti da prilagodimo izborno zakonodavstvo odlukama o konstitutivnosti Ustavnog suda u Bosni i Hercegovini kako bi se izbori mogli održati.” U namjeri da izmijeni Izborni zakon Čović ima jasnu podršku Zagreba. “Bitan je konsenzus svih bitnih političkih stranaka u BiH o Izbornom zakonu. Nije dobro pozitivno zakonodavstvo koje omogućuje da jedan narod bira predstavnika drugom narodu u Predsjedništvu”, naglasio je Plenković.

On tu nije stao u davanju podrške Čoviću. Podržao je i njegov stav o vojnoj neutralnosti koju je nedavno izglasao Parlament Republike Srpske. Čović kao predsjedatelj Predsjedništva BiH, naime, već danima govori kako ima razumijevanja za takav potez Banje Luke. To je jučer ponovio i u Zagrebu. “Sve stranke sa srpskim predznakom što se tiče NATO-a traže rješenje koje će u potpunosti biti balansirano s Republikom Srbijom i s te strane to treba uvažavati i nemam što dodatno komentirati. Nama Hrvatima bitno je da do prosinca aktiviramo Akcijski plan za ulazak u NATO, a onda ćemo vidjeti kako dalje”, poručio je Čović te dodao kako nije na njemu da komentira krši li Dodik ovom odlukom Daytonski sporazum.

Blagi prema Dodiku

I premijer Plenković je u ovom pitanju prilično pomirljiv prema Dodiku, ali i predsjedniku Srbije. Prema njegovim riječima, Hrvatska će kad dođe do političkog konsenzusa u BiH podržati njezin put u NATO. “Ali bitan je konsenzus. Gospodin Čović jasno je rekao gdje leži ključ eventualne promjene stava, a hoće li doći do toga, mi ni itko drugi vam na to sada ne može decidirano odgovoriti”,rekao je Plenković te jasno poručio kako je odluka o članstvu Bosne i Hercegovine u NATO savezu u rukama srpskog predsjednika Aleksandra Vučića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:52