MOBILIZACIJA

'ZA JOSIPOVIĆEVU POBJEDU MORAMO...' Otkrivamo SDP-ov plan za drugi krug predsjedničkih izbora

Vjerujemo da će uspjeti pobijediti Kolindu, iako će biti knap, čak izrazito knap, kaže visoki dužnosnik SDP-a
 Goran Mehkek/CROPIX

Bit će knap, čak izrazito knap, ali vjerujemo da će Ivo Josipović uspjeti pobijediti Kolindu Grabar Kitarović. Za to je u ovom trenutku najvažnije izvesti dovoljan broj birača na drugi krug izbora i bude li ih glasalo otprilike dva milijuna, pobijedit će Josipović. Jednostavno, Kolinda niti u jednoj varijanti ne može sakupiti milijun glasova koliko je potrebno za pobjedu - glasi kalkulacija koju nam je u razgovoru koju smo vodili na Novu godinu prenio visoki dužnosnik Socijaldemokratske partije Hrvatske.

Poseban fokus

Sudeći po njegovu tonu, unatoč rezultatu koji je slabiji nego što su očekivali, u SDP-u vjeruju da će Ivo Josipović osvojiti novi predsjednički mandat. Iako će po svemu sudeći razlika biti jako mala i zato je kao glavni zadatak postavljena mobilizacija birača lijevog centra.

Unutar SDP-a kao najveće stranke vladajuće koalicije prevladava mišljenje kako se u idućih desetak dana posebno treba fokusirati na Zagreb, Istru i Primorje. Iako je Josipović pobijedio u te tri regije, procjena je kako je trebao osvojiti veći broj glasova. U Primorju i Istri za Ivana Sinčića je glasala gotovo petina birača i pokušat će ih se uvjeriti da sada ne apstiniraju već da podrže Josipovića, koji je prošle nedjelje dobio 687 tisuća glasova.

“Nije dobro to što je Sinčić osvojio 300.000 glasova, ali dobar je podatak kako 61 posto njegovih birača podržava Josipovića. Sada ih treba navesti da glasaju i pobijedit ćemo”, smatraju u SDP-u.

Igra brojkama

U drugom krugu prošlih predsjedničkih izbora Josipović je pobijedio s osvojenih 1,339.385 glasova, a Milan Bandić je uz otvorenu potporu Katoličke crkve, hrvatskih birača iz Bosne i Hercegovine i, prikriveno, HDZ-a uspio skupiti čak 883.222 glasova.Za 11. siječnja letvica je spuštena na otprilike milijun glasova, a paralelno će se u nastavku kampanje Josipvića predstaviti kao samosvjesnog političara koji ni približno nije ovisan o SDP-u u usporedbi sa svojom suparnicom i njenim odnosom s HDZ-om: “Dovoljna je letimična analiza mandata sadašnje Vlade da bi se vidjelo kako Zoran Milanović nije imao utjecaj na Josipovićeve političke odluke. A trebat će podsjetiti javnost kako je Kolinda još nedavno bila bliska s Ivom Sanaderom kao što je sada s Tomislavom Karamarkom. Josipović je ozbiljan i nekompromitiran državnik i na tome ćemo također graditi nastavak izborne kampanje”, najavio je izvor Jutarnjeg lista.

A u petak se Josipović obratio javnosti sa stajalištem kako Hrvatsku ne opterećuju ideološke razlike nego puno važnije teme koje su u temelju svih drugih problema, posebno ekonomske stagnacije, nezaposlenosti, siromaštva, znanstvenog i tehnološkog zaostajanja, nekonkurentnosti.

Život na kredit

Prema mišljenju predsjednika države, pet je problema u kojima će se angažirati ako pobijedi na izborima: novi izborni sustav i direktni izbor zastupnika, osnivanje

regija poput Slavonije i Dalmacije, bolja razdioba ovlasti Vlade, sudova i državnih odvjetništava, borba protiv kriminala i prestanak zaduživanja i života na kredit.

“Ne stvara se nova vrijednost i rast društvenog proizvoda. Živimo na kredit i trošimo resurse budućih generacija”, upozorio je Ivo Josipović.

5 ključnih pitanja

1. Otuđenost i bahatost elita

Političke elite same sebe nedemokratski biraju u strankama i na izborima.

2. Rascjepkana i centralizirana država

Hrvatska je podijeljena u gotovo 600 teritorijalnih jedinica. Ima najviše plaćenih političara na tisuću stanovnika u Europi.

3. Zakrčenost sustava

Vlada, sudovi i odvjetništva nemaju jasne uloge

4. Nejednakosti i kriminal

Državni sustav proizvodi nepravdu, nejednakost i kriminal

5.Trošenje budućnosti i život na kredit

Ne stvara se nova vrijednost i rast društvenog proizvoda. Živimo na kredit i trošimo resurse budućih generacija

Mitropolit Porfirije: Svi bismo trebali izaći na izbore

Smatram da svaki građanin, bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost, treba iskoristiti svoje pravo i glasovati, jer na taj način ne prepušta drugima da odlučuju o njemu - rekao je jučer Porfirije, mitropolit zagrebačko-ljubljanski.

Na ovaj način, iako osobno neće glasati jer nema hrvatsko državljanstvo, najvažniji predstavnik Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj direktno je pozvao vjernike da sudjeluju u drugom krugu predsjedničkih izbora 11. siječnja.

- U Srbiji sam uvijek izlazio na glasanje. Demokratičnost i poštovanje sloboda svih građana uvijek mi je bio najvažniji kriterij. Postoji u javnom životu paradoksalni fenomen da neki ljudi i grupe govore kršćanskim jezikom, a ne postupaju kršćanski, a da neki drugi ne koriste kršćanski rječnik iako bi im to politički bilo profitabilno, a da im je praksa ipak više kršćanska nego kod onih prvih - rekao je mitropolit.

Analiza koja je napravljena u Srpskom narodnom vijeću pokazala je da je u mjestima s većim udjelom srpskog stanovništva odaziv na predsjedničke izbore iznosio od 11-12 posto u Negoslavcima i Erveniku, do 30-ak posto u Dardi, Vrhovinama i Vojniću, a za Josipovića je glasalo između 75 i 85 posto birača.

U idućih nekoliko dana i Predsjedništvo Samostalne demokratske srpske stranke odlučit će hoće li svoje simpatizere pozvati da iziđu na drugi krug predsjedničkih izbora.

- SDSS tek treba odlučiti hoćemo li pozvati naše birače za koga da glasaju, ali vidljivo je da je u sredinama s većim udjelom srpskog stanovništva Josipović dobio puno više glasova od Kolinde Grabar Kitarović. Ovu ćemo činjenicu uzeti u obzir - pojasnio je Milorad Pupovac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 03:25