KOLAPS SUSTAVA

Za Jutarnji govori majka curice koja je preminula prije dvije godine: 'Malaksalo dijete sam držala u naručju, liječnica nas nije ni pogledala'

Majku male Eme koja je, nažalost, izgubila životnu bitku prije dvije godine, potresla je tragična smrt 9-godišnjeg dječaka Gabrijela Bebića
 Denis Jerkovic / CROPIX

Na zdravstveni sustav i zdravstvenu uslugu u Metkoviću ogorčena je i Martina Markota, majka male Eme koja je nažalost izgubila životnu bitku prije dvije godine.

- Da je sustav drugačije reagirao, možda bi moja djevojčica danas bila živa - rekla nam je Martina, čija je kćerkica spletom nesretnih okolnosti preminula zadnjeg dana listopada 2016. godine u KBC-u Split.

Potresena smrću devetogodišnjeg Gabrijela Bebića, Martina je odlučila javno progovoriti o svojem teškom životnom iskustvu u kojoj Hitna medicinska pomoć u Metkoviću nije imala svijetlu ulogu. I nju su vratili s ulaznih vrata riječima: “Vodite dijete pedijatru”. Nije bio vikend i sve su službe toga jutra radile.

- Ne želim nikoga optuživati ni prozivati. To mi nije namjera jer moje djevojčice nema, ali želim ukazati na problem da se takvo nešto nikome ne dogodi - započela nam je Martina svoju tešku priču vrativši se na taj 31. listopada 2016. godine, koji joj je bio najteži dan u životu. Ema je dobila nekakvu virozu i imala je temperaturu oko 37 Celzijevih stupnjeva. Ništa nije upućivalo da se događa nešto dramatično s djetetom. Najnormalnije je otišla na spavanje. Noć je prošla relativno mirno, da bi Martina ujutro primijetila da su joj usnice poplavile. Zašto ste došli?

Teška priča

- Vidjela sam da se nešto događa s djetetom i krenula u Dom zdravlja Metković. Međutim, naš pedijatar je taj dan radio u drugoj smijeni i došla sam na Hitnu pomoć koja se nalazi u istoj zgradi Doma zdravlja - započinje Martina svoju tešku životnu priču koju je odlučila podijeliti s javnosti.

- Malaksalo dijete držala sam u naručju, na vratima. Liječnica nas nije ni pogledala, već je samo rekla 'zašto ste nama došli, idite pedijatru' i ja sam tad otišla pedijatrici dr. Kaleb koja je prepoznala u kakvom stanju je bilo dijete - ogorčena je na zdravstveni sustav Martina. Pedijatrica Kaleb vrlo je brzo utvrdila da je riječ o smrtonosno opasnoj bolesti i helikopterom smo upućeni za bolnicu u Splitu, gdje smo dobro primljeni i Ema je brzo zbrinuta.

Bez osuđivanja

Nažalost, nije joj se moglo pomoći unatoč borbi splitskih liječnika kojima sam zahvalna. Utvrđeno je da je citomegalo virus (CV) zahvatio srce i poremetio njegov rad, što je za malenu Emu bilo smrtonosno.

- Opet kažem, nije mi namjera nikoga prozivati i nikoga ne osuđujem. Moje djevojčice nema i ništa mi je ne može vratiti, ali odnos osoblja hitne pomoći u Metkoviću prema pacijentima je kritičan. Bolesnike vraćaju s vrata, jednako i starije i djecu - govori Martina.

- Pa nitko nije došao na Hitnu pomoć iz hira, već iz velike potrebe, a po njima ispada da ljudi bez veze dolaze tražiti liječničku pomoć - ogorčena je Martina, koju je jako pogodio slučaj devetogodišnjeg Gabrijela Bebića.

Ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije Luka Lulić, pod čiju ingerenciju spada i Hitna pomoć u Metkoviću, kaže kako oni do sad nisu zaprimali pritužbe građana na ponašanje osoblja s hitne. Što se pak tiče smrti devetogodišnjaka, Lulić naglašava da ne želi spekulirati o odgovornosti liječnika do okončanja postupka unutarnjeg nadzora koji je pokrenut te nalaza inspekcije zdravstva. Istaknuo je da su u slučaj Gabrijela Bebića bile uključene tri liječnice s hitne medicinske pomoći.

Ministar Milan Kujundžić u nedjelju je pak poručio kako bi bio spreman snositi odgovornost da je zakazao sustav u slučaju smrti dječaka u Metkoviću.

- Ali u ovom slučaju radi se o osobnoj odgovornosti onih koji su sudjelovali u njegovu liječenju - rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 18:03