SRUŠIO HDZ-OVE UTVRDE

Za Keruma glasao i sam centar Splita

Kerum je odnio pobjedu u prigradskim mjestima, dok je Ostojić ipak dobio u kvartovima gdje živi splitska elita

SPLIT - Kad je u predizbornoj kampanji Željko Kerum vrtio janjce po splitskim predgrađima, dobro je znao zašto to čini - upravo tamo leži ključ njegove velike pobjede nad Rankom Ostojićem na splitskim gradonačelničkim izborima.

Malo je kotareva na krajnjem istoku grada gdje je Kerum osvojio manje od 70 posto glasova, a uvjerljivi rekorderi su Mejaši s više od 84 posto, Šine s gotovo 83 posto te Brda - na kojima je i sam novi gradonačelnik ubacio listić - s nešto više od 81 posto. Takva je slika sukladna uobičajenoj predodžbi o tome tko je zapravo u Splitu izabrao Keruma jer ta su naselja - uz dodatak Visoke, Sirobuje, Pujanki, Ravnih Njiva, Kmana i Kocunara - naselile tisuće doseljenika iz zaleđa, to je carstvo divlje gradnje i vječna utvrda HDZ-a koja se sada okrenula od stare ljubavi.

‘Povijesni kvartovi’

Slično je i u svim prigradskim mjestima od Kamena, preko Stobreča i Žrnovnice do kilometrima udaljenih mosorskih mjesta Srinjina i Sitna Gornjeg i Donjeg. Kerum je osvojio većinu, i to ne baš zanemarivu, i u čvrstoj urbanoj jezgri Splita, kotarevima Grad i Varoš. No, takva je situacija uglavnom razumljiva jer su u tim dijelovima grada kuće posljednjih desetljeća uglavnom promijenile zavičajnu strukturu, a starosjedioci su se preselili u novije dijelove Splita. Ostale “povijesne” splitske kvartove ipak je osvojio Ostojić.

Tamo su i njegove najjače baze: na elitnim Mejama, gdje i sam živi, osvojio je 53,80 posto, a na sjevernoj strani Marjana, među nešto (ipak) višom srednjom klasom Spinuta i Poljuda, zabilježio je rekord od 56,5 posto. Bačvice su, pak, ostale praktički sasvim podijeljene: Ostojiću je tamo sklonije samo 23 birača više nego Kerumu. Zanimljiva je situacija i u prvom prstenu izvan tih kvartova, četvrtima u kojima su se 60-ih i 70-ih godina gradile tisuće stanova, gdje su glasovi vrlo ravnomjerno podijeljeni.

Nije nezanimljivo ni saznanje - koje će sigurno biti razdragano dočekano u Kerumovu taboru - da je Ostojić pobijedio u dva kvarta u kojima je do 1990. bila najveća koncentracija vojnih stanova: na Blatinama i u Splitu 3.

Na Mejašima 38,48 posto

Na kraju, Ostojić ima puno pravo biti ljut na sugrađane koji nisu izašli na birališta. Najteže je izgubio tamo gdje je odaziv bio najskromniji. Primjerice, na Mejašima je to bilo samo 38,48 posto. S druge strane, gdje god je odaziv otišao visoko, popravljao se i rezultat SDP-ova kandidata.

Fijasko Šuice u užem centru grada



Kandidatkinja HDZ-a i HSS-a za treći gradonačelnički mandat Dubravka Šuica doživjela je potpuni fijasko u užem središtu grada Dubrovnika jer ni u jednoj gradskoj četvrti nije osvojila više glasova od protukandidata Andra Vlahušića, pa čak ni na Pločama, gdje stanuje. U Lapadu i u Gružu, gdje živi Vlahušić, čak ni na jednom od 15 biračkih mjesta nije osvojila prevlast. Šuici su, ostali vjerni birači prigradskih mjesta, pa je većinu osvojila u Gromači, Osojniku, Trstenom, Rijeci dubrovačkoj te na Koločepu i dijelu Šipana. (L. Crnčević/EPEHA)

Sabi (SDP) pobjeda na Sajmištu



Pobjednik u drugom krugu izbora za gradonačelnika Vukovara, SDP-ovac Željko Sabo, najviše je glasova dobio na Sajmištu, dok su za Damira Barnu, kandidata HDZ-a najviše glasova dali stanovnici Trpinjske ceste i gradske četvrti Mitnica, gdje je najviše branitelja.

Barna je tako na Mitnici osvojio 71,7 posto glasova, a na Trpinjskoj cesti 63,1 posto. Glas za SDP dalo je i 62 posto glasača u naselju Lužac, gdje većinom žive građani srpske nacionalnosti.

Vukovarci koji žive u širem središtu grada podjednako su zaokruživali za obojicu kandidata. (Sanja Butigan/EPEHA)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 11:06