IPSOS ZA NOVU TV

Za koga glasaju mladi, kome glasove daju žene, a koga na biralištima zaokružuju muškarci

Anketa otkriva kakva je demografska struktura glasača u projekciji drugog kruga izbora
 Niksa Stipanicev/Cropix

Dnevnik Nove TV objavio je demografsku strukturu svih kandidata u projekciji drugog kruga u četiri velika grada prema izlaznim anketama Ipsosa.

Što se tiče profila birača Tomislava Tomaševića dominiraju žene - kojih je 52 posto. Prilično ih je više u odnosu na muškarce koji su mu dali glas - njih je 35,4 posto.

Kod Miroslava Škore situacija je sljedeća. Njemu većim dijelom povjerenje daju muškarci. Njih je 45 posto.

Žena je kod Škore nešto manje 41,4 posto. Treba reći da je oko 13 posto birača odbilo reći svoje demografske podatke.

Kada se pogledaju godine, odnosno dobna struktura, iako je kod Škore najviše prisutna skupina od 45 do 59 godina, zanimljivo je izdvojiti i postotak mladih od 18 do 29 godina, koji su u strukturi njegovih birača zastupljeniji nego što je to slučaj kod Tomaševića.

Kod Tomaševića je, pak, najviše onih koji bi mu dali glas u drugom krugu od 30 do 44 godine.

U Splitu, kada se zanemari nešto viši broj onih koji ne žele dati demografske podatke, Ivica Puljak ima više žena u strukturi birača, ali i onih starijih od 60 godina.

Žena je gotovo 50 posto, a muškaraca gotovo 40 posto. Birači od 30 do 59 godina praktički čine polovicu birača koji bi ga zaokružili i u drugom krugu.

Njegov konkurent Vice Mihanović također ima izraženu podršku žena - više od 46 posto. Kod njega također možemo vidjeti da odskaču birači od 45 do 59 godina.

Zanimljivo je vidjeti da u Rijeci oba kandidata mogu računati na snažnu podršku žena. Žene prevladavaju u profilu i jednog i drugog kandidata. Kod Marka Filipovića čak 53 posto žena, a kod Davora Štimca njih 50 posto.

Ono je specifično za Rijeku jest velika razlika u dobi. Štimac u strukturi ima značajno mlađe birače od Filipovića.

I u Osijeku će žene biti važne. Kod Ivana Radića za nijansu prevladavaju žene - 51 posto, kod Berislava Mlinarevića je njih 50,5. Osim što je u Osijeku najmanji udio onih koji ne žele reći svoje podatke, profili birača obojice kandidata zapravo su vrlo slični, navodi anketa Dnevnika Nove TV.

Ankete je provela agencija Ipsos na uzorku od 16.000 ispitanika u četiri grada s maksimalnom statističkom pogreškom +/- 1 cijelo 5 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2022 07:59