TROŠKOVI U ZDRAVSTVU

Za liječenje osoba s koronom na respiratoru 126.592, a lakših pacijenata gotovo 10.000 kn

Svakih tjedan dana računi za koronu u hrvatskom zdravstvu rastu od 30 do čak 80 milijuna kuna

Bolnički covid odjel

 Duje Klarić/Cropix

Nema dvojbe, covid-19 skupa je bolest u svakom pogledu! Naravno, najskuplji su izgubljeni životi, a troškovi liječenja sve više guše zdravstvene sustave diljem svijeta, pa i Hrvatske.

S obzirom na to da su češće teško bolesni necijepljeni, dio zemalja već radi na uvođenju obaveznog cijepljenja, a bavarski ministar zdravlja Klaus Holetschek otišao je i korak dalje. Ideja mu je da necijepljeni bez medicinskog razloga dijelom snose troškove svoga liječenja od korone ili da ne dobivaju naknade za bolovanja. To argumentira podatkom da necijepljeni češće imaju teže oblike covida-19, a "sami su pridonijeli tom riziku".

Hrvatski podaci o liječenju oboljelih od covida u bolnicama pokazuju da je ukupni zdravstveni trošak za covid-19 do kraja prošlog tjedna došao do gotovo 4 milijarde kuna kada se uračuna i trošak cjepiva. Naime, svakih tjedan dana računi za koronu rastu od 30 do 80 milijuna kuna. Sve ovisi o tome koliko je tijekom proteklog tjedna bilo testiranih, odnosno liječenih u bolnicama te koliko je ljudi bilo na bolovanjima.

Najskuplje je liječenje oboljelih koji se liječe izvantjelesnom membranskom oksigenacijom, odnosno na ECMO uređajima. Za svakog takvog pacijenta HZZO bolnicama plaća 209.293 kuna. Za liječenje na respiratoru, duljem od 95 sati, cijena je 118.726 kuna po pacijentu.

Tome treba dodati i 7866 kuna za lijekove pa je tako konačni trošak za liječenje na respiratoru pacijenta s koronom 126.592 kune. Liječenje lakših pacijenata u bolnici koji nisu morali na respirator, ali su imali upalu dišnih putova ili komplikacije kao i neki komorbiditet liječenje košta 8620 kuna, a tome treba dodati i 769 kuna troška za lijekove.

Za liječenje pacijenata koji su imali upalu dišnih putova bez komplikacija i bez komorbiditeta liječenje košta 4843 kuna, a lijekovi još 447 kuna. Inače, prosjek liječenja covid-pacijenata u bolnicama je 11 dana. Dakako, u Njemačkoj su te cijene značajno više pa tako liječenje na ECMO uređaju košta čak 92.000 eura, a na respiratoru 34.200 eura.

U SAD-u pak jedan dan liječenja u jedinicama intenzivnog liječenja košta 10.000 dolara, a mjesec dana na respiratoru 82.000 dolara. U svakom slučaju, troškovi liječenja covida pokazali su se kao vreća bez dna pa sve zemlje spas traže upravo u cijepljenju jer se potvrdilo da su troškovi liječenja cijepljenih, a zaraženih ipak značajno manji.

I najnoviji podaci Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje potvrđuju da je covid-19 bio veliki zdravstveni trošak u ovoj godini. Do kraja 2021. potrošit će se za covid-19 oko 3,800 milijardi kuna. U tim troškovima za testiranje se potrošilo 1,351 milijardu, a za liječenje oboljelih 1,453 milijarde kuna. Bolovanja su napravila trošak od 230 milijuna kuna. Za lijek remdesivir potrošeno je još oko 100 milijuna.

Upravo kreće i nabava novog Rocheova lijeka za liječenje lakših oblika covida-19 u pacijenata koji inače imaju neki rizični faktor zbog kojeg bi kod njih korona mogla imati teže posljedice. Lijek se mora davati intravenozno u bolnici.

Zasad je vrijednost narudžbe 29 milijuna kuna. Svim tim iznosima treba pribrojiti i cijenu cjepiva od 672 milijuna kuna, koliko je ugovoreno za ovu godinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. studeni 2023 17:17