IZVJEŠĆE O OBRANI

Za MORH najveća opasnost od migracija iz Afrike, Afganistan uopće ne spominju

Doznaje se da je brojno stanje djelatnog sastava MORH-a i HV-a 31. prosinca 2020. bilo 16.884 osobe
Godišnje izvješće o obrani Vlada je prihvatila na sjednici u četvrtak
 Robert Fajt/Cropix

Unatoč pandemiji covida-19, nastavljeni su projekti opremanja i modernizacije Hrvatske vojske.

Nakon prijema prototipa obalnoga ophodnog broda, počela je gradnja preostala četiri obalna ophodna broda. Završeno je opremanje borbenih oklopnih vozila Patria daljinski upravljanom oružanom stanicom, topom od 30 mm i protuoklopnim vođenim raketnim sustavima, a nastavljen je projekt BOV Patria nabavom simulatora, opremanjem dodatne

Patrije s oružanom stanicom te opremanje dodatnih BOV Patria automatskim bacačem granata.

Uvođenjem višenamjenskog borbenog aviona nove generacije u operativnu upotrebu očuvat će se i povećati trenutačne sposobnosti i potencijali lovačke borbene komponente zrakoplovstva te će se značajno povećati ukupna borbena moć HV-a, ali i očuvati tradicija lovačkoga borbenog zrakoplovstva u Hrvatskoj. Traju i pripreme za prihvat helikoptera Black Hawk, kao i obuka pilota i tehničara, objavljeno je u Godišnjem izvješću o obrani za 2020., koji je u četvrtak usvojila Vlada.

Doznaje se da je brojno stanje djelatnog sastava MORH-a i HV-a 31. prosinca 2020. bilo 16.884 osobe, od kojih su 14.836 djelatne vojne osobe i 2048 državnih službenika i namještenika. Inače, u 2020. proračun MORH-a bio je 4,861 mlrd. kuna, a do 2023. povećat će se na 5,184 mlrd.

Opet se pokazalo kako tekući događaji ponekad znaju preteći autore ovakvih izvješća. Naime, iako je Afganistan već tjedan dana u talibanskim rukama, u dijelu u kojem se spominje NATO navodi se da je "nastavljen doprinos borbi protiv međunarodnog terorizma, naročito kroz misiju potpore miru Odlučna potpora u Afganistanu", iako NATO-a više u toj državi nema. A u dijelu o opasnosti od migracija piše: "Kaotična sigurnosna situacija na Bliskom istoku i u Sj. Africi dugoročno sadrži potencijal ponovnog povećanja priljeva migranata iz tih područja", premda je sada najizgledniji priljev izbjeglica iz Afganistana, ali tog upozorenja u izvješću nema.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 16:51