OBJAVILO MINISTARSTVO

Za nove potpore svinjogojcima osigurano sedam milijuna eura, uzgajivači od danas mogu podnositi zahtjeve

Poljoprivrednici nezadovoljni mjerama države u suzbijanju afričke svinjske kuge u subotu su prosvjedovali već treći dan

Marija Vučković

 Ranko Suvar/CROPIX

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je dva Pravilnika za provedbu Programa potpore za ublažavanje posljedica afričke svinjske kuge, za što je osigurano 7 milijuna eura, a zahtjeve za potpore uzgajivači svinja mogu podnositi od danas, priopćeno je u subotu iz Ministarstva.

U Narodnim novinama (141/2023) od 24. studenoga objavljeni su Pravilnik o provedbi Programa potpore za očuvanje proizvodnje prasadi na području zone ograničenja zbog izbijanja afričke svinjske kuge (ASK) i Pravilnik o provedbi Programa potpore gospodarstvima zbog narušenog proizvodnog potencijala uslijed provedbe naređenih mjera suzbijanja afričke svinjske kuge.

Oba Programa, ističu iz Ministarstva, donijela je Vlada RH na sjednici u četvrtak, 23. studenoga, a za njihovu provedbu osigurana su sredstva u iznosu od 7.000.000,00 eura.

Za provedbu Programa potpore za očuvanje proizvodnje prasadi na području zone ograničenja zbog izbijanja afričke svinjske kuge osigurano je 2.000.000,00 eura, a za provedbu Programa potpore gospodarstvima zbog narušenog proizvodnog potencijala uslijed provedbe naređenih mjera suzbijanja afričke svinjske kuge osigurano je 5.000.000,00 eura.

Podnošenje zahtjeva za obje potpore uzgajivačima svinja i gospodarstvima počinje od danas i trajat će deset dana. Detalje o potporama i potrebnu dokumentaciju moguće je pronaći na stranici Agencije za plaćanja, ističu iz Ministarstva poljoprivrede.

Potpora za očuvanje proizvodnje prasadi

Cilj Programa potpore za očuvanje proizvodnje prasadi na području zone ograničenja zbog izbijanja afričke svinjske kuge je kroz financijsku pomoć uzgajivačima svinja nadoknaditi povećane troškove držanja, uzrokovane otežanim prometovanjem živih svinja te povećanim troškovima hranidbe uzrokovanim provedbom naređenih mjera, počevši od 26. lipnja 2023., kad je bolest potvrđena u Republici Hrvatskoj.

Podnošenje Zahtjeva za potporu započinje u subotu, 25. studenoga 2023. i traje 10 dana.

Potpora gospodarstvima zbog narušenog proizvodnog potencijala uslijed provedbe mjera

Cilj Programa potpore gospodarstvima zbog narušenog proizvodnog potencijala uslijed provedbe naređenih mjera suzbijanja afričke svinjske kuge je dodjela potpore za nadoknadu gubitka prihoda zbog naređenih mjera, koje su na snazi zbog kontrole i suzbijanja afričke svinjske kuge, sukladno relevantnim regulativama i mjerama kontrole bolesti, odnosno nemogućnosti držanja svinja

Podnošenje Zahtjeva za potporu također započinje 25. studenoga i traje 10 dana, priopćila je Služba za informiranje Ministarstva poljoprivrede.

Prosvjed poljoprivrednika

Poljoprivrednici nezadovoljni mjerama države u suzbijanju afričke svinjske kuge u subotu su prosvjedovali već treći dan. U Vukovarsko-srijemskoj županiji prosvjednici su traktorima blokirali državnu cestu D55 iza Županje prema graničnom prijelazu Županja-Orašje, a nalaze se i u Ilači prema graničnom prijelazu Tovarnik-Šid.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 10:56