NEKOLIKO INCIDENATA

Za one koji ne kontroliraju covid potvrde slijede kazne: ‘Bit će poslana inspekcija...‘

U većini ustanova i državnih institucija odluka Stožera je uvedena bez problema
 Marko Todorov/Cropix

Uvođenje potvrda koje dokazuju da su svi zaposlenici lokalne, državne i javne uprave, kao i korisnici njihovih usluga negativni na covid, cijepljeni ili su preboljeli virus, u nešto više od 24 sata rezultirala je s čak 54.086 testiranih osoba, među kojima ih je 1265 bilo pozitivno na brzom antigenskom testu.

Mjera obaveznih covid-potvrda, očekivano, nije svima dobro sjela. U školi u Kaštelima 15 učitelja nije pokazalo potvrde, no unatoč odluci otišli su na radno mjesto, zbog čega je intervenirala policija, ali su učitelji nastavili raditi. Isto tako, Miro Bulj, gradonačelnik Sinja, zatim Stipe Petrina iz Primoštena, pa i sam predsjednik Zoran Milanović kazali su da ne traže covid-potvrde od svojih zaposlenika, no nitko za sada nije jasno govorio o eventualnim procedurama u takvim slučajevima ili mogućim sankcijama.

Iz Nacionalnog stožera nam kažu da će na mjesta gdje se ne kontroliraju potvrde biti poslana inspekcija. Što se tiče škole u Kaštelima, navode da policija radi po proceduri. Napravili su zapisnik na osnovi kojeg osobe koje krše mjere, ovisno o onome što je zatečeno na licu mjesta, mogu dobiti novčanu kaznu, prekršajnu ili kaznenu prijavu.

Realni sektor

No, u većini javnih i državnih ustanova problema nije bilo, zaposlenici i vodstva ustanova pridržavali su se odluke, a kod mušterija se nezadovoljstvo svodilo samo na pokoji komentar. Zabilježeno je nekoliko manjih prosvjeda - počeli su već ranom zorom, u 6.30 sati bunili su se pravosudni policajci pred zatvorom u Remetincu, no pokazalo se da je riječ tek o sporadičnim slučajevima.

Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika jučer nije imao podatak koliko je zaposlenih odbilo predočiti potvrdu ili se testirati.

- Još nemamo taj podatak, ali čini se da je velika većina pristupila testiranju. Na nekim mjestima sve funkcionira uredno, no negdje ima problema. Od poslodavaca se traži da daju točne upute kojim danima se treba testirati i gdje - kaže predsjednica Sindikata Iva Šušković. Testiranje se pokazuje kao najveći problem jer poslodavci ne uspijevaju pronaći dostupna mjesta.

Iako se u ovom trenutku covid-potvrde ne odnose na privatnike, Stožer je apelirao na poslodavce iz tog sektora da i oni uvedu ono što je obaveza u javnom sektoru.

Poslodavci i menadžeri većih hrvatskih tvrtki koje smo kontaktirali u pravilu ne žele javno iznositi stav o uvođenju obaveznih potvrda. Iz krovne Hrvatske udruge poslodavaca također se ne zalijeću na tu temu, tako da je stajalište HUP-a po pitanju uvođenja potvrda za zaposlenike tvrtki iz realnog sektora neodređeno.

- S obzirom na to da je riječ o preporuci, a ne obavezi, ona nije uvjetovana pa će odluke poduzetnici donositi samostalno - ističe Damir Zorić, direktor HUP-a.

Što se građana tiče, dobar dio ih se testirao, ali negoduje.

'Ovo sliči na strijeljanje'

- Ovo mi sliči na strijeljanje - komentirao je jučer ujutro nešto poslije sedam sati djelatnik karlovačke gradske uprave nakon što su ga na porti dočekali portir i zaštitar, jedan koji mu je mjerio temperaturu, a drugi koji mu je evidentirao covid-potvrdu.

Slično je reagirala i djelatnica Grada Karlovca Mirna Mileusnić koja kaže da je preboljela covid i cijepljena je, tako da, što se toga tiče, nema problema.

- Ali, iskreno mi je sve to skupa bezveze zbog onih koji nisu preboljeli i nisu cijepljeni te se moraju testirati - komentirala je djelatnica Mileusnić.

Njezina kolegica Lidija Malović kaže da nije preboljela covid, ali je dvaput cijepljena, pa nije imala potrebu testirati se, a ovakvi "pregledi" su joj u redu jer "ako epidemija zahtijeva da se držimo reda, onda se trebamo držati reda".

Organizirali testiranje

Neki se, pak, žale zbog loše organizacije, a među njima je Marijana Rebac Dešić, zaposlenica Gradske knjižnice Rijeka, jedna od rijetkih u toj ustanovi koja još nema trajnu covid-potvrdu.

- Bila sam u Domu zdravlja na Vežici zbog testiranja u 6 ujutro, ali to je dosta loše organizirano. Otvorili su u 6.30, a rezultate testa dobila sam u 7.30, nakon čega sam primjerak covid-potvrde dostavila u tajništvo - kaže.

U Hrvatskoj pošti, kao i u Fini nije bilo problema.

Jo Kempen, direktorica Ureda za korporativne komunikacije, kaže da su se počeli pripremati čim su dobili informaciju o uvođenju te mjere.

- Za sada nije bilo nikakvih problema. Imamo informaciju da četvero zaposlenih ujutro nije imalo potvrdu o negativnom testu, ali nije bilo neugodnih situacija. Hrvatska pošta je za svoje zaposlenike, osim Branimirove i Velike Gorice, organizirala još 15 lokacija na koje se zaposlenici diljem zemlje mogu testirati - kaže Kempen. Na dvije lokacije testove su odrađivali zaposlenici Specijalne bolnice Primamed.

Gradonačelnik Bulj ne želi u Sinju potvrde, lokalni Stožer nemoćan

Odredba o obvezi predočenja negativnog testa na covid-19 u cijelom cetinskom kraju ne primjenjuje se samo u Gradskoj upravi u Sinju jer je tako odlučio gradonačelnik Miro Bulj.

Potpisanim i pečatiranim dokumentom objavljenim na službenoj stranici Grada, koji nema klasu ni urudžbeni broj, Bulj obavještava sugrađane da će od utorka 16. studenoga, bez obzira što taj dan na snagu stupaju nove epidemiološke mjere, moći slobodno i bez ograničenja koristiti usluge gradske uprave Grada Sinja. Istu preporuku Bulj je uputio tvrtkama i ustanovama u vlasništvu i suvlasništvu Grada Sinja.

- Ja neću dijeliti svoje sugrađane na cijepljene i necijepljene i na testirane i netestirane. Ne želim niti hoću biti diktator jer me građani nisu izabrali i dali mi povjerenje za to već da im budem gradonačelnik.

Sve funkcionira normalno. Do mene nije stigla informacija o bilo kakvim problemima - kaže Bulj.
Upitali smo Damira Gabrića, načelnika županijskog Stožera, hoće li reagirati na stanje u Sinju.

- Naš stožer nema nadležnosti, ali vjerujem da će odgovarajuće državne službe zadužene za provedbu propisa poduzimati mjere. Što se tiče županijskih zaposlenika u ispostavi u Sinju, koji rade u istoj zgradi gdje je gradska uprava, oni su upućeni osobno poštivati mjere, a neće primati ni stranke bez odgovarajućih potvrda. Vjerujem da će se sveukupno stanje normalizirati tijekom ovoga tjedna - kaže Gabrić.

Do sada se nisu cijepili niti su preboljeli brojni zaposlenici sinjskih škola. Njihov osnivač je Splitsko-dalmatinska županija
i sve je dobro funkcioniralo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 18:08