DANIJEL BOROVIĆ

‘Za optužnicu sam saznao iz medija! Što sada? Samo bih podsjetio na riječi hrvatskog premijera...‘

Hrvatski ratni pilot Danijel Borović o optužnici srpskog Tužiteljstva za ratne zločine u Beogradu

Danijel Borović

 Zeljko Hajdinjak/Cropix

Da je potvrđena optužnica srpskog Tužiteljstva za ratne zločine u Beogradu kojom ga se tereti za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u vojno redarstvenoj akciji Oluja 1995. godine, hrvatski ratni pilot Danijel Borović saznao je kad su ga jutros počeli nazivati novinari.

- Pogledao sam na internetu beogradsku Politiku i saznao da je Apelacijski sud još 11. kolovoza odbio moju žalbu i potvrdio optužnicu - kaže za Jutarnji Danijel Borović.

Odjel za ratne zločine Apelacijskog suda u Beogradu je, naime,11. kolovoza donio rješenje kojim je odbilo kao neosnovane sve žalbe branitelja protiv prvostupanjskog, odnosno rješenja kojim je Kazneno izvanraspravno vijeće Višeg suda u Beogradu potvrdilo optužnicu. Srpsko je tužiteljstvo Boroviću i ostalima dodijelili odvjetnike po službenoj dužnosti s kojima oni ne kontaktiraju..

image

Danijel Borović

Zeljko Hajdinjak/Cropix

Legendarni pilot koji je u MIG-u 21 preletio iz Srbije u Hrvatsku i tako domaćem zrakoplovstvu priskrbio prvi prvi nadzvučni avion, odluku Apelacijskog suda u Beogradu ne želi komentirati. Nema, kaže, zapravo što komentirati kad ga "nitko o ničemu službeno nije izvjestio".

- Po nalaženju Apelacijskog suda, prvostupanjski sud je pravilno zaključio da u konkretnom slučaju ima dovoljno dokaza da se osnovana sumnja da su okrivljeni učinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva u su izvršilaštvu, podigne na nivo opravdane sumnje koja je neophodni uvjet za podizanje optužnice", rekla je glasnogovornica Apelacijskog suda Mirjana Piljić.

- Kako mogu komentirati ono o čemu ne bih znao ništa da nisam, zbog upita novinara pročitao u medijima. Premijer je, nakon podizanja optužnice, javno rekao da zna kako će zaštiti hrvatske pilote. Poslije toga se nije događalo ništa. Sad je optužnica potvrđena i na njima je da deklarativnu podršku pretvore u konkretnu. Osobno ne raspolažem nikakvim novim činjenicama, a ovo sam i očekivao. Novosti će biti kad hrvatska strana konkretno nešto poduzme.

Uz Danijela Borovića optuženi su Vladimir Mikac, Zdenko Radulja i Željko Jelenić.

Odjel za ratne zločine Apelacijskog suda u Beogradu donio je 11. kolovoza ove godine rješenje kojim je odbilo kao neosnovane sve žalbe branitelja protiv prvostupanjskog, odnosno rješenja kojim je Kazneno izvanraspravno vijeće Višeg suda u Beogradu potvrdilo optužnicu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 22:58