VELIKA ŠKRTICA

Za ovih deset vrsta hrane najveća je mogućnost da će biti povučene s tržišta

Za losos najčešće zvoni alarm, a povlače se fileti, rezani losos, dimljeni, hladno dimljeni, često i proizvodi s oznakom premium
Ilustracija
 Dan Dalton/Caia Image/Profimedia

Inače nisam nešto posebno osjetljiva na tematiku hrane, ali kako sam nedavno skinula aplikaciju HRana koju su napravili AKD (Agencija za komercijalnu djelatnost) i Ministarstvo poljoprivrede, mobitel mi je počeo dojavljivati obavijesti o povlačenju namirnica i priznajem da sam se malo na to navukla. Posebno kad sam shvatila da se pojedine vrste namirnica konstantno ponavljaju, odnosno da su neke među njima, očito, sklonije povlačenju. Pa me to ponukalo da Hrvatskoj agenciji za poljoprivredu i hranu pošaljem upit kako bi nam poslali popis desetak namirnica koje najčešće moraju biti povučene s tržišta, barem u posljednjih nekoliko godina.

Iz ove su nam ustanove poslali dosta načelne podatke pa smo se za izradu popisa poslužili još i aplikacijom te u njoj također provjerili koliko su puta pojedine namirnice u posljednje tri godine morale biti povučene s tržišta. Otkrili smo ih desetak koje se često ponavljaju, a na popisu se našlo svega - ribe, mesa, ulja, nešto pribora za jelo i pseće hrane. Iz agencije poručuju da se hrana i artikli povlače iz različitih razloga, a posljednjih godina godišnje se povuče oko 50 vrsta proizvoda.

“Tu je važno istaknuti da se nije doveo u vezu niti jedan slučaj oboljenja ljudi s hranom koja je bila povučena, što znači da su mjere poduzete pravovremeno”, poručuju.

LOSOS

Za ovu vrstu ribe najčešće zvoni alarm, a povlače se svakakvi oblici - fileti, rezani losos, dimljeni, hladno dimljeni, a često i proizvodi koji gore imaju oznaku premium. Kako je vidljivo iz sustava, većina lososa iz prodaje bude povučena jer u sebi sadrži bakteriju Listeria monocytogenes.

SJEMENKE SEZAMA

Ovo je u kratkom periodu koliko sam koristila aplikaciju također jedan od najčešće povučenih proizvoda, uglavnom zbog povećanih količina etilen oksida. Kako su nam pojasnili iz Agencije, u posljednje vrijeme nad sezamom i proizvodima od sezama provodi se pojačana kontrola nakon što je utvrđeno da su nesukladne pošiljke iz Indije zaprimljene na tržište EU. “Općenito na broj proizvoda koji se povlače utječe njihova količina i eventualno korištenje nesukladnih sirovina u proizvodnji drugih proizvoda te način na koji proizvođač obilježava seriju proizvoda. Ako je jedan proizvod usitnjen i distribuiran do više proizvođača, bit će i više obavijesti o povlačenju iako se radi o proizvodu iz istog izvora”, kažu u Agenciji te podsjećaju kako su sličan slučaj prije nekoliko godina imali s povrćem iz Mađarske. Osim samih sjemenki, nerijetko se povlače i proizvodi sa sezamom, poput grisina ili krekera.

ULJA

U aplikaciji pronalazimo najčešće obavijesti o povlačenju ulja od konoplje, rižinog ili pak sezamovog ulja, a u Agenciji također potvrđuju kako se za ulja često utvrđuje nesukladnost proizvoda. Ulja su najčešće povučena s tržišta zbog povećane količine poliaromatskih ugljikovodika i glicidil estera, a kod ulja od sezama pronašli smo i informacije o povlačenju s tržišta zbog povećanih količina PAH-ova i benzopirena.

PILETINA

Riskantne znaju biti sve vrste - otkošteni bataci i karabataci, pileća prsa, filei, hrenovke, pileći kebabi, pa i cijeli komadi pileta. Piletina, kao i većina vrsta mesa ili mesnih proizvoda, s tržišta se uglavnom povlači nakon što u njoj bude otkrivena prisutnost bakterija salmonele ili listerije. Općenito, meso ili proizvodi od mesa u posljednje su tri godine s tržišta bili povučeni 30 puta.

ŠKOLJKE

Uglavnom je riječ o dagnjama, ali mogu biti i druge vrste, a najčešći razlog povlačenja, doznajemo u Agenciji, jest prisutnost bakterije Escherichije coli. Primjeri povlačenja otkrivaju da bakterija može biti prisutna i u smrznutim i u svježim školjkama.

ŽITNE PLOČICE

Riječ je o proizvodu kod kojeg ima više razloga povlačenja, ali uglavnom je to ili neispravna deklaracija ili pak prisutnost etilen oksida. Recimo, kad je u pitanju deklaracija, zabilježeni su primjeri da na omotu pločice nisu dobro označeni alergeni, tipa, ne spominje se kikiriki koji se nalazi u proizvodu, a kod osoba s alergijom može stvoriti velike probleme.

image
Velika škrtica
Vesna Veselić

KEKSI I KOLAČI

Slično kao i kod žitnih pločica, i kod ovog proizvoda do povlačenja najčešće dolazi zbog neispravne deklaracije ili pak povećane količine glicidil estera. Na deklaracijama obično znaju nedostajati informacije o sastojcima pa tako recimo ne piše da se u proizvodu nalazi alergen mliječni protein ili gorušica. Također, ima primjera gdje keksi odnosno kolači budu povučeni zbog prisutnosti stranog tijela, tipa peteljki jabuka ili metala, kao i zbog mogućnosti razvoja plijesni.

DODACI PREHRANI

Treba paziti kod kupovine ovih artikala, posebno kad su u pitanju proizvodi za potenciju koji se također deklariraju kao dodaci prehrani. Oni, naime, u sebi često sadrže sastojke kao što su sildenafil ili taldenfil, a neki od proizvoda koji su bili povučeni su Raging bull ili Alpha strong.

PRIBOR ZA JELO

Nije hrana, ali se koristi za konzumaciju hrane pa ne čudi da je podložan detaljnim provjerama. Ipak, pribor za jelo njih često ne prolazi, uglavnom zbog “migracije melamina, formaldehida, primarnih aromatskih amina i teških metala iz materijala u hranu”. Ima tu svakakvih primjera - plastičnih žlica za serviranje, setova za jelo od bambusa, a nađe se i pokoji emajlirani lonac.

PSEĆA HRANA

U zadnje vrijeme sve su češće obavijesti o povlačenju hrane za pse, a često je riječ o sirovoj smrznutoj hrani u kojoj je otkrivena bakterija salmonela ili pak neka vrst enterobakterije. Osim sirove hrane, u povlačenju se nađu i neke kobasice za pse.

Imate prijedlog za Veliku škrticu? Pišite na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:29