SLUČAJ ĐUREKOVIĆA

ZA PERKOVIĆEM ODLAZI I ZDRAVKO MUSTAČ? Vrhovni bi sud i njega mogao izručiti Nijemcima

 Ranko Šuvar / CROPIX

ZAGREB - Slučaj Mustač ipak je završio na Vrhovnom sudu, doznaje Slobodna Dalmacija.

- U ponedjeljak je vrhovna sudska institucija u zemlji zaprimila žalbu Gizele Đureković, udovice Stjepana Đurekovića, kojom ona traži da joj se prizna pozicija strane u postupku u predmetu izručenja Zdravka Mustača Njemačkoj - potvrdio je “Slobodnoj Dalmaciji” Dražen Tripalo, glasnogovornik Vrhovnog suda. To pravo joj je priznao Županijski sud u Zagrebu prilikom odlučivanja o sudbini Josipa Perkovića, još jednog bivšeg obavještajca.

U slučaju da Gizela Đureković postane strana u postupku, automatski će se aktivirati i njezina žalba na odluku Županijskog suda u Velikoj Gorici o neizručenju Mustača, a Vrhovnom sudu će se otvoriti mogućnost da ujednači domaću pravosudnu praksu i Perkovićevog nadređenog, inače prvoosumnjičenog u slučaju Đurekovićeve likvidacije, također izruči na temelju Europskog uhidbenog naloga.

Vrhovni sud nema decidiran rok u kojemu treba odlučiti o žalbi kojom Đurekovićeva udovica traži da joj se prizna status strane u postupku, no nije isključeno da odluku o tome donese već ovaj, ili najkasnije idući tjedan.

– Ako Vrhovni sud uvaži našu žalbu i gospođi Gizeli Đureković dodijeli poziciju strane u postupku, onda će u roku od tri dana Vrhovni sud odlučiti i o žalbi za neizručenje Mustača – kazao nam je Siniša Pavlović, odvjetnik obitelji Đureković.

Perkovićev nadređeni u tajnim službama Zdravko Mustač na svojoj strani ima presudu Županijskog suda u Velikoj Gorici, koji je odlučio ga se zbog zastare ne treba izručiti Njemačkoj. No, ta odluka nije potpuno pravomoćna sve dok se ne riješi pitanje žalbe Gizele Đureković.

Ako Đurekovićevoj udovici Vrhovni sud prizna status strane u postupku, Mustač bi ipak mogao završiti u Njemačkoj. Neslužbene informacije govore da tu opciju nisu sasvim isključili ni njegovi branitelji.

Vrhovni sud u tom će slučaju imati dvije mogućnosti. Prema prvoj, moći će preinačiti rješenje Županijskog suda iz Velike Gorice i odlučiti da se Mustača ipak preda Njemačkoj. Samom Mustaču u tom slučaju ne ostaje previše manevarskog prostora. Posljednja nada prije izručenja može mu biti jedino ustavna tužba, no šanse da ona uspije nakon što je Ustavni sud jednoglasno odbio onu Perkovićevu prilično su male.

Prema drugoj, Vrhovni sud čitav postupak može vratiti na početak, ako zaključi da u samome postupku nisu točno utvrđene činejnice. Čitav spis vratiti će se na Županijski sud, koji će o izručenju Mustaču trebati odlučivati od samoga početka.

Ipak, izvjesno je da se taj ponovljeni proces neće odvijati na sudu u Velikoj Gorici. Odvjetnik Gizele Đureković sprema se zatražiti izuzeće Županijskog suda u Gorici i premještaj predmeta na neki drugi sud.

Pavlović će zatražiti izuzeće sutkinja koje su odlučivale o neizručenju Mustača, no budući da Županijski sud u Velikoj Gorici ukupno ima samo pet sudaca - od kojih je jedan istražni sudac, drugi glasnogovornik, dok su tri sutkinje članice izvanraspravnog vijeća - njihovo izuzeće tehnički nije moguće izvesti. U tom slučaju o Mustačevoj sudbini odlučivao bi neki drugi sud, piše Slobodna Dalmacija.

Tri scenarija

Izručenje Mustača Njemačkoj - Vrhovni sud može preinačiti odluku Županijskog suda i donijeti rješenje o izručenju

Vraćanje postupka na početak - zbog činjeničnih pogreški može postupak vratiti na početak, a obitelj Đureković tražit će izuzeće velikogoričkog Županijskog suda

Nepriznavanje Gizeli Đureković da je strana u postupku - u tom slučaju Mustač neće biti izručen Njemačkoj

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:04