STAVKA KOJA RASTE

ZA PLAĆE U BANSKIM DVORIMA 38 POSTO VIŠE Zbog savjetnika Bože Petrova i Tomislava Karamarka rastu troškovi

 Goran Mehkek/EPH

Vlada Tihomira Oreškovića, HDZ-a i Mosta ne planira u ovom mandatu sama sebi srezati troškove, kako se može iščitati iz Državnog proračuna za ovu godinu, a sve zbog dvaju potpredsjednika Vlade i njihovih savjetnika, te zbog bivših dužnosnika koji će još pola godine primati punu plaću.

S jedne strane premijer i ministar financija Zdravko Marić propagiraju štednju i režu troškove čak i sektoru socijalnih naknada i obrazovanja, a s druge strane sami sebi nisu srezali troškove. Dapače, s obzirom na izvršenje proračuna za 2014. i plan za 2018., u razdoblju od jednog četverogodišnjeg mandata planira se rast troškova za plaće zaposlenika od čak 38 posto.

Prema izvršenju proračuna za 2014. ti su troškovi za zaposlenike same Vlade iznosili 7,7 milijuna, a prema posljednjem rebalansu za 2015., iznosili su 7,8 milijuna kuna.

Kukuriku koalicija

Za ovu godinu po toj su stavci planirani troškovi od 9,2 milijuna kuna, što je za 1,4 milijuna kuna više nego što je prošle godine, prema planu iz listopada, potrošila Vlada Zorana Milanovića.

U 2017. godini ti troškovi za bruto plaće i dalje rastu prema projekcijama proračuna, i to za više od milijun kuna, na iznos od 10,6 milijuna kuna, dok bi se u zadnjoj godini mandata, 2018. godine, taj iznos popeo na 10,7 milijuna kuna. U te četiri godine, dakle, nova Vlada planira na plaće svojih zaposlenika u Banskim dvorima potrošiti gotovo 3 milijuna kuna više nego što je trošila Vlada Kukuriku koalicije.

Iz Banskih dvora pojasnili su nam kako se povećani troškovi za zaposlene odnose na ustroj dva ureda potpredsjednika Vlade, Tomislava Karamarka i Bože Petrova, ali i zbog činjenice da su neki bivši zaposlenici, odnosno dužnosnici Vlade iskoristili pravo na šest mjeseci plaće u punom iznosu te šest mjeseci na polovicu plaće.

Prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko ima pet posebnih savjetnika, a od njih pet dvojica rade volonterski ( Damir Jugo i Ivan Baketa), dok ih je troje na mjesečnoj naknadi od 8000 kuna neto. Potpredsjednik Vlade Božo Petrov ima dvoje savjetnika. Ivica Relković savjetnik je za unutarnju i vanjsku politiku, a Dean Sinković za gospodarstvo, financije i fondove EU. Petrovljevi savjetnici također primaju mjesečnu naknadu od 8000 kuna neto iz proračuna Glavnog tajništva Vlade. Dakle, pet posebnih savjetnika dvojice potpredsjednika godišnje će Vladu koštati 480.000 kuna neto.

Kabinet premijera

Kabinet premijera će, pak, neznatno smanjiti troškove. Ukupni proračun od 8,7 milijuna kuna iz 2014. trebao bi se smanjiti na 8,4 milijuna kuna, dok bi se na plaće zaposlenika trebalo potrošiti približno isto kao i prema planu iz 2015., odnosno 6,34 milijuna kuna, dok bi se do kraja mandata trošilo oko 300.000 kuna više.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 16:45