OBLJETNICA 'BLJESKA'

ZA POLICIJU U OKUČANIMA NIJE BILO BAŠ NIKAKVOG INCIDENTA: Razgovarali smo s dvije osobe, ali u stanicu smo ih odveli samo zato jer je vani padala kiša

 Ronald Goršić / CROPIX

Iz brodsko-posavske policije u petak nisu zabilježili nikakav incident tijekom obilježavanja 25. obljetnice akcije Bljesak u Okučanima, koju je predsjednik države Zoran Milanović napustio jer su neki od sudionika nosili odoru sa znakom i grbom "Za dom spremni".

Glasnogovornica tamošnje Policijske uprave Kata Nujić izjavila je Hini da su policajci razgovarali s dvije osobe u prostoru policijske postaje, ali da je razgovor ondje obavljen samo zato što je u tom trenutku padala kiša.

Neslužbeno se doznaje da su osobe nosile majice s natpisima "Za dom spremni", a policija je od njih uzela podatke.

Kako se sporni natpis nalazi u amblemu udruge (HOS) koja je službeno registrirana u Uredu državne uprave, nije bilo nikakvog policijskog postupanja, doznaje se u policiji.

Predsjednik Milanović u petak je poručio kako ubuduće neće sudjelovati na događajima na kojima će se netko pojaviti s natpisom "Za dom spremni", ocijenivši da se ova namjerna provokacija u Okučanima dogodila "jer je netko htio da se to dogodi".

U objavi na Facebooku objasnio je svoj postupak odlaska sa svečanosti obilježavanja Vojno-redarstvene akcije "Bljesak", na kojoj je s predsjednikom Sabora i Vlade trebao položiti zajednički vijenac, istaknuvši da je u Okučane došao odati počast onima koji su pali za Hrvatsku.

Premijer Andrej Plenković odbacio je Milanovićeve tvrdnje da je dolazak nekoliko sudionika obilježavanja operacije Bljesak u majici s ustaškim napisom "Za dom spremni" namjerna provokacija, ocijenivši da je predsjednikovo pravo otići, a njihova obveza ostati.

- Shvatio sam to, kratko smo porazgovarali, minutu. Njemu je očito netko javio da neki od sudionika obilježavanja ima majicu s grbom HOS-a, to je njegova odluka. Njegovo pravo je da ode, naša obveza da ostanemo ovdje - izjavio je Plenković.

Predsjednik Hrvatska sabora Gordan Jandroković taj je Milanovićev postupak ocijenio neprimjerenim jer je, tvrdi, ponovno otvorio ideološke prijepore.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 06:39