PROGNOZA STRUČNJAKA

Za poljoprivredu smo uzeli manje novca i od Bugara!

Predstavnice Vlade odbile su tezu kako Hrvatska kasni s izradom programa

Iako je tema jučerašnjeg okruglog stola koji je organizirao Zbor agrarnih novinara “Zašto u 2014. nećemo iz Bruxellesa povući 2,5 milijardi kuna?”, odgovor na to pitanje ni nakon tri sata rasprave nije uspjelo doznati stotinjak novinara, predstavnika Ministarstva poljoprivrede, agrarnih stručnjaka, šefova agrarnih udruga i predstavnika lokalne samouprave.

Temu o navodnom kašnjenju izrade programa Ruralnog razvoja, zbog čega bi agrar mogao ostati bez 332 milijuna eura iz EU, koju je uvodno objasnio Martin Vuković, predsjednik Zbora agrarnih novinara, odmah su napale predstavnice Ministarstva poljoprivrede - Davorka Hajduković, pomoćnica ministra, i Nada Trgovčević, načelnica Sektora za razvoj ruralnih područja.

Prvi natječaji u lipnju

- Optužuje nas se da naš program za povlačenje sredstava iz EU za razvoj ruralnih područja kasni ili da je odbačen, a ni jedan program od preostalih 27 zemalja još nije ni mogao biti prihvaćen jer se tek danas o tome odlučuje - rekla je ministrova pomoćnica Hajduković.

Načelnica Trgovčević dodala je da se u javnosti provlače primjedbe na projekte koje su još u kolovozu poslane revizorskim kućama.

- Od tada mi intenzivno radimo na izmjenama projekata. Prijedlog koji ćemo poslati Vladi na usvajanje u siječnju bit će savim drukčiji - rekla je Trgovčević. Nakon što se program pošalje Europskoj komisiji na razmatranje, u lipnju 2014. bi mogli biti raspisani prvi natječaji za koje ni Ante Pezo, ravnatelj Agencije za plaćanje u poljoprivredi, nije želio nagađati koliki bi mogao biti postatak iskoristivosti.

Vijest iz Bruxellesa

Miroslav Božić, koautor UNDP-ove studije o ruralnom razvoju, oprez temelji na povlačenju EU sredstava iz pretpristupnih fondova gdje će, prognozira Božić, Hrvatska biti čak iza dosad najslabije Bugarske, koja je povukla 76 posto sredstava.

Dok se održavao ovaj okrugli stol, u Bruxellesu je usvojen paket Zajedničke poljoprivredne politike za razdoblje 2014. - 2020. godine. Time su se ostvarili uvjeti za početak procesa usvajanja Programa ruralnog razvoja na nacionalnoj i na EU razini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 11:23