PROMJENA STAJALIŠTA?

Za povjerenstvo Dalije Orešković slučajevi poput Tomaševićevog nisu bili sukob interesa. Je li ovo veliki obrat?

Aktualno Povjerenstvo je otvorilo predmet što izgleda kao prvi korak prema potpunom zaokretu i promjeni pravnog stajališta
Dalija Orešković
 Darko Tomas/Cropix

Razlog zbog kojega je Povjerenstvo za odlučivanje o sukoba interesa otvorilo predmet protiv gradonačelnika Zagreba, Tomislava Tomaševića u mandatu ranijeg povjerenstva koje je vodila Dalija Orešković bio je, kaže nam Orešković, razmatran u više slučajeva i zauzet je bio stav da gradonačelnik ili načelnik koji sam, bez prijedloga predstavničkog tijela, imenuje članove upravnih ili nadzornih tijela trgovačkih društava u jedinicama lokalne samouprave, nije u sukobu interesa.

Aktualno Povjerenstvo koje vodi Nataša Novaković je otvorilo predmet što izgleda kao prvi korak prema potpunom zaokretu i promjeni pravnog stajališta kada je riječ o ovlastima gradonačelnika.

Orešković je pojasnila kako je posrijedi kolizija dvaju zakona. S jedne strane je Zakon o sprječavanju sukoba interesa čiji članak 15. stavak 2. kaže da "članove upravnih tijela i nadzornih odbora trgovačkih društava u kojima jedinica lokalne, odnosno područne (regionalne) samouprave ima dionice ili udjele u vlasništvu (kapitalu društva) predlaže glavnoj skupštini, odnosno skupštini društva predstavničko tijelo jedinice lokalne i jedinice područne (regionalne) samouprave".

Nakon toga je donesen Zakon o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi koji u članku 48. stavku 6. kaže da "gradonačelnik imenuje i razrješuje predstavnike jedinice lokalne, odnosno područne (regionalne) samouprave u tijelima javnih ustanova, trgovačkih društava i drugih pravnih osoba".

- Kako je ova odredba novija u odnosu na odredbu Zakona o sprječavanju sukoba interesa, Povjerenstvo je zauzelo stajalište da se ima primjenjivati ta odredba po kojoj je gradonačelnik taj koji imenuje u tijela trgovačkih društava - kaže Dalija Orešković i dodaje da je stajalište Povjerenstva kako u slučaju kolizije dvaju zakona, što je ovdje slučaj, prednost ima zakon koji je kasnije donesen bilo sadržano i u izvješću koje su podnjeli Saboru, te da je to stajalište Sabor i prihvatio.

Iz ovog proizlazi da je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa prvi konkretni potez gradonačelnika Zagreba Tomislava Tomaševića podvrglo kontroli sukoba interesa, i to samo, bez da je itko to prijavio, premda od ranije ima zauzeto stajalište da gradonačelnici i načelnici mogu sami postavljati članove nadzornih odbora trgovačkih društava u kojima jedinica lokalne samouprave ima vlasničke udjele.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 20:46