AFERA TIROLSKA BANKA

Za pranje novca sumnjiče se Sanaderov rođak i još jedna osoba

Zagreb,031010.Kozarceva 21.Bivsi premijer Ivo Sanader snimljen na ulasku u kucu. Sanader se jutros sa suprugom Mirjanom vratio iz Amerike.Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
 Ronald Goršić / CROPIX

ZAGREB, SALZBURG - Goran Suić, branitelj Ive Sanadera danas je posjetio svog klijenta u pritvoru u Salzburgu, ali je tijekom dana bio nedostupan. Suić je već nagovijestio da će sa austrijskim odvjetnikom Wernerom Suppanom razmotriti mogućnost ponude jamčevine za puštanje na slobodu, kao što je to bilo u slučaju umirovljenog generala Vladimira Zagorca.

Sanader već ima USKOK-ov istražni zahtjev u kojem ga se tereti za udruživanje za počinjenje kaznenih djela i zlouporabu položaja vezano za Fimi-Mediju , HEP i Dioki. Kao što je već poznato u svojim su ga iskazima teško teretili Ivan Mravak, Mladen Barišić, Nevenka Jurak, ali o tome da su sve radili po nalogu Sanadera govorili su i neki drugi direktori javnih poduzeća, ali i Ivica Kirin, bivši ministar unutarnjih poslova.

Sanader je već počeo pripremati obranu i najavio da će se braniti od tih optužbi.

U međuvremenu, RTL-u je u austrijskom tužiteljstvu za suzbijanje organiziranog kriminala i korupcije potvrđeno da je tirolska banka, kojoj se ne navodi ime, za pranje novca prijavila osim bivšeg hrvatskog premijera i njegova rođaka, te još jednu osobu. Tužiteljstvo nije željelo priopćiti radi li se o Sanaderovu bratu Miroslavu koji živi u Innsbrucku.

Kako smo, pak, doznali iz izvora bliskih istrazi u Hrvatskoj, tužiteljstvo raspolaže informacijama o nekretninama koje je Sanader kupio u Austriji. Taj spis od utorka je već u proceduri i očekuje se da će tužiteljstvo o tome ispitati Sanadera i druge dvije osumnjičene osobe.

Obzirom da je već u Austriji protiv bivšeg premijera pokrenut postupak to bi moglo otežati njegovo izručenje Hrvatskoj. Na pitanje hoće li istraga protiv bivšeg premijera Ive Sanadera u Austriji zakomplicirati njegovo izručenje Hrvatskoj, Tomislav Karamarko, ministar unutarnjih poslova odgovorio je da ona predstavlja komplikaciju samo kad je riječ o dinamici izručenja. Dodao je da se i u Austriji - ako su ondje počinjena neka kaznena djela - mora odgovarati.

Ponovio je da nema krivca za Sanaderov bijeg jer za njegovo uhićenje nije bilo nikakve zakonske osnove do ukidanja imuniteta i raspisivanja tjeralice.

'Da smo ga uhitili na Bregani, to bi bilo nelegalno uhićenje i protupravno lišavanje slobode, što bi koristilo samo njemu i onima koji pokušavaju nametnuti tezu da se radi o političkom progonu', ustvrdio je Karamarko. Na pitanje u kojoj je fazi istraga protiv bivšeg ministra unutarnjih poslova Ivice Kirina, odgovorio je da ne može komentirati predmete koji su u ovlasti USKOK-a.

Kirina su USKOK-ovi istražitelji u listopadu ispitali u sklopu istrage vezane uz aferu Fimi-media. Mediji su tada objavili da je ispitan kao osumnjičenik za zloporabu položaja i ovlasti jer je i njegovo ministarstvo poslovalo s marketinškom tvrtkom Fimi media preko koje se, sumnja USKOK, izvlačio novac iz ministarstava i državnih tvrtki.

Sutra bi Sanadera na sudu u Klagenfurtu trebao ispitati i Rolf Holub, predsjednik istražnog povjerenstva koruškog parlamenta za slučaj Hypo banke, a Holub je već najavio da će ispitivati Sanadera o vezama Hypo banke i “crnog fonda” HDZ-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 06:24