PREMIJER U VUKOVARU

ZA PROJEKT SLAVONIJA DOSAD UGOVORENO 11,34 MLRD. KUNA Plenković se prepirao s novinarima o iznosima, iz Ministarstva se naknadno javili s pojašnjenjem

 
Ivan Penava i Andrej Plenković
 Vlado Kos / CROPIX

U sklopu Projekta Slavonija, Baranja i Srijem, koji je Vlada RH osmislila kao jednu od poluga za gospodarsku, socijalnu, demografsku... obnovu istočne Hrvatske do sada su ugovoreni projekti vrijedni 11,34 milijarde kuna, što je 60,46 posto od ukupno predviđenih 18,75 milijardi kuna u ovoj financijskoj perspektivi. Od tih 11,34 milijarde kuna, korisnicima je do sada isplaćeno 4,5 milijardi kuna.

Najnoviji su to podaci koje je u ponedjeljak u Vukovaru na 10. sjednici Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem iznio premijer Andrej Plenković istaknuvši kako „sve što smo do sada učinili pokazuje da je bilo ispravno pokrenuti ovaj projekt.“ Premijer se posebno osvrnuo na ulaganja u Vukovar o čemu je prije sjednice Savjeta razgovarao na zatvorenom sastanku s gradonačelnikom Ivanom Penavom, jednim od HDZ-ovaca koji često kritizira Vladu zbog odnosa prema Vukovaru, osobito kad je riječ o procesuiranju ratnih zločina.

- Razgovarali smo o svim akcijama Vlade za razvoj Vukovara, poput povećanja sredstava kroz Fond za razvoj Vukovara, brojne projekte u prometu, stambenom zbrinjavanju, gospodarstvu..., kao i nekoliko zakonskih rješenja koje smo ovih dana uputili prema Saboru, a tiču se Vukovara. Nastavljamo i komunikaciju s Europskom komisijom kako bismo Vukovaru omogućili pravni okvir vezano uz državne potpore, a da to ne bude suprotno pravilima EU. Kratko smo se dotaknuli i procesuiranja ratnih zločina - rekao je Plenković.

No, zanimljivo je kako je nakon sjednice Savjeta potpisan 31 ugovor za različite projekte ukupne vrijednosti 690 milijuna kuna od kojih se gotovo polovica, odnosno 328 milijuna kuna odnosi na projekt Ministarstva branitelja za uspostavu veteranskih centara u Šibeniku, Sinju, Petrinji i Daruvaru, dakle gradovima koji sa Slavonijom, Baranjom i Srijemom nemaju veze.

Vukovar, 091219.
Sastanak gradonacelnika Vukovara Ivana Penave i premijera RH Andreja Plenkovica.
Na fotografiji: Ivan Penava, Marko Pavic, Andrej Plenkovic, Darko Horvat, Marija Vuckovic.
Foto: Vlado Kos / CROPIX
Vlado Kos / CROPIX
Ivan Penava, Tomo Medved, Marko Banožić. Marko Pavić, Andrej Plenković, Darko Horvat, Marija Vučković

- Htjeli smo ove ugovore potpisati u Vukovaru iz simboličkog razloga - odgovorio je Plenković, koji je potom predstavnike medija na opasku da je to gotovo polovica od 690 milijuna kuna pokušavao uvjeriti u suprotno.

- Nije pola iznosa. Morate malo bolje gledati. Za slavonske županije to je 480 milijuna kuna - uvjeravao je Plenković, pa smo ponovno zbrajali iznose s popisa koji su predstavnici medija dobili od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU i nikako nismo uspjeli zbrojiti tih 480 milijuna kuna, jer je kalkulator uvijek na kraju pokazivao 361,6 milijuna kuna, što je oko 47 posto ukupne vrijednosti potpisanih ugovora, a to je ipak gotovo polovica od 690 milijuna. Isto tako, primijetili smo kako se među 30 potpisanih ugovora na područje Vukovarsko-srijemske županije odnosi samo njih šest, ukupne vrijednosti 4,5 milijuna kuna, a što je 1,25 posto od 361,6 milijuna kuna.

Vukovar, 091219.
U dvorcu Eltz odrzana je10. sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem.
Na fotografiji: Andrej Plenkovic.
Foto: Vlado Kos / CROPIX
Vlado Kos / CROPIX

Vukovar, 091219.
U dvorcu Eltz odrzana je10. sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem.
Na fotografiji: Andrej Plenkovic.
Foto: Vlado Kos / CROPIX
Vlado Kos / CROPIX

Na pitanje zašto tako malo, premijer je odgovorio da će „o nizu aktivnosti koje Vlada ulaže što kroz poreznu reformu, što kroz niz drugih olakšica koje dajemo Vukovaru preporučiti ministru Paviću da vam da jedan brifing onoga što smo naglasili i gradonačelniku Penavi koliko toga je ova Vlada ostvarila za boljitak Vukovara.“

Penava, pak, ovaj put nije bio tako kritičan. Zahvalio je Vladi na svemu što je učinila za Vukovar u svome mandatu „a dobrih projekata bilo je puno.“

- No, unatoč brojnosti i kvaliteti, zaostatak zbog Domovinskog rata i paralelnih događanja koji su zahvatili cijelu Slavoniju i Baranju ne da nam da budemo zadovoljni. U budućnosti moramo pojačati tempo, kako bi zaostatak nadoknadili u najkraćem mogućem vremenu, da Vukovar i Slavonija postanu lokomotiva koja će vući Hrvatsku - kazao je Penava.

Ministar regionalnog razvoja Marko Pavić, pak, novinare je 'brifirao' kako je u sklopu Projekta Slavonija u Vukovarsku županiju „došlo 2,8 milijardi kuna, a nešto više od milijardu kuna u sam Vukovar.“

- Tu je i Fond za obnovu Vukovara koji ima 74 milijuna kuna i rebalansom će biti još 20 milijuna kuna. Savjet obuhvaća cijelu Slavoniju i Baranju i kanalizirali smo sredstva u ovaj kraj kako bismo mijenjali Slavoniju. Slijedi nam i nova financijska perspektiva za novi sedmogodišnji period u kojem ovaj projekt mora imati svoje istaknuto mjesto, a podloga za to bit će izrada teritorijalne strategije za Slavoniju, Baranju i Srijem - kazao je Pavić.

Ministarstvo: 'Došlo je do nesporazuma'

Nakon objave našeg teksta o ukupnoj vrijednosti ugovora koji su potpisani nakon sjednice Savjeta u Vukovaru, odnosno razlike od gotovo 120 milijuna kuna između onoga što je premijer Plenković istaknuo kao ukupnu vrijednost projekata za istočnu Hrvatsku i onoga što je navedeno na popisu Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, javili su nam se iz Ministarstva s pojašnjenjem ove situacije.

- Radi se o tome da će Veteranski centar u Daruvaru biti centar i za svih pet slavonskih županija, pa ga shodno tomu računamo kao ulaganje u sklopu Projekta Slavonija, Baranja i Srijem, a njegova je vrijednost upravo ta oko koje je nastala razlika. Nažalost, na popisu koji smo podijelili predstavnicima medija to nije jasno naznačeno, pa je zbog toga došlo do nesporazuma. Dakle, s tim projektom ukupna vrijednost ovih ugovora iznosi 480 milijuna kuna, poručili su iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 23:51