PROJEKT

Za razminiranje poljoprivrednih površina u Slavoniji 31,7 milijuna kuna

Riječ je o projektu Operacija 5.2.2.(2015. - 2018.), a namijenjen je za razminiranje poljoprivrednih površina

Damir Trut

 Ranko Šuvar/Cropix

Na području Požeško-slavonske županije proveden je projekt razminiranja financiran s 31,7 milijuna kuna bespovratne potpore Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj koji je za cilj imao razminiranje 3,7 četvornih kilometara poljoprivrednih površina.

Riječ je o projektu Operacija 5.2.2.(2015. - 2018.), a namijenjen je za razminiranje poljoprivrednih površina na području gradova Lipika i Pakraca, odnosno naselja Bujavica, Jagma, Subocka, Donji Čaglić, Belanovac, Toranj, Dereza, Donji Grahovljani, Dragović, Kusonje, Brusnik, Donja i Gornja Šumetlica, Kričke, Jakovci, Rogulje, Cicvare i Bjelajci.

Ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite Damir Trut u utorak je prezentirao minsku situaciju i protuminsko djelovanje na području županije te je pritom naglasio kako je protuminsko djelovanje postalo jedna od prioritetnih zadaća Vlade u koju se već gotovo 25 godina sustavno vrlo uspješno ulaže.

Rezultati toga su, naveo je, vrlo mjerljivi unatoč ekonomskim, geografskim, strukturnim, tehničkim i ostalim izazovima te su ih vrlo uspješnima ocijenili dionici protuminske zajednice i lokalne zajednice kojima se razminirana područja vraćaju na uporabu.

Trut je predstavnicima Požeško-slavonske županije zahvalio na dugogodišnjoj uspješnoj suradnji te je izrazio uvjerenje da će zajedničkim daljnjim radom i angažmanom doći do ostvarenja cilja - Požeško-slavonske županije bez mina, a potom i do Hrvatske bez mina.

Domaćinima je najavio ponovni susret krajem ove godine na svečanosti simboličnog uručenja potvrde o isključenju Požeško-slavonske županije iz minski sumnjivog područja.

"Tako ćemo značajno podići razinu sigurnosti, stvoriti preduvjete za rehabilitaciju i socio-gospodarski oporavak ovog područja", rekao je Trut.

Nakon prezentacije, održan je obilazak područja na kojima se izvode poslovi razminiranja u naselju Španovica, kamenolom Šumetlica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. srpanj 2022 23:36