‘NISMO GLUPI‘

Za sad je 5 od 11 sindikata prihvatilo Vladinu ponudu, u Preporodu tvrde da su uskraćeni: ‘Mi znamo računati!‘

Osim Preporoda ponudu je odbio i Nezavisni sindikat znanosti i visokog školstva

Željko Stipić

 Damjan Tadic/Cropix

Za razliku od sindikata Preporod i Sindikata zaposlenih u visokom školstvu za sad je pet od 11 sindikata prihvatilo Vladinu ponudu o povećanju plaća za 6 posto od 1.listopada te povećanje osnovica plaća u idućoj godini za 2 posto od 1. travnja.

Također u ponudi Vlade je i povećanje božićnice,regresa i dara za dijete.

Naime, Sindikat zdravstva i socijalne skrbi te onaj u kulturi kao i zaposlenih u socijalnoj skrbi ali i Hrvatski liječnički sindikat te Sindikat medicinskih sestara i tehničara nakon provedene ankete među svojim članstvom dali su zeleno svjetlo Vladinoj ponudi.

No, dvije trećine članova sindikata Preporod odnosno zaposlenih u hrvatskom školstvu odbilo je Vladin prijedlog kaže predsjednik tog sindikata Željko Stipić. Ističe da je ponudu odbilo 65,15 posto članstva te da se učitelji i nastavnici i oni koji rade u školama, u toj ponudi "ne prepoznaju".

"Ne prepoznaju sebe, jer ta ponuda znači da ćemo i iduće godine imati smanjenje cijene našega rada", rekao je Stipić na konferenciji za medije u Dubrovniku.

"Premijeru, mi nismo zadovoljni, nemojte nas uvjeravati da je više ono što je manje. Nismo glupi. Mi znamo da smo uskraćeni i znamo računati pa je zato osam tisuća odgovornih učitelja i nastavnika iz osnovnih i srednjih škola poslalo poruku-nismo zadovoljni", rekao je Stipić.

Inače, osim Preporoda ponudu je odbio i Nezavisni sindikat znanosti i visokog školstva.

S druge strane za Sindikat medicinskih sestara i tehničara nije bilo dvojbi.

"Prihvaćanjem ove ponude osigurali smo pretpostavku za potpisivanje dodatka Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike javnih službi kojim smo od 1. svibnja 2022. do 1. travnja 2023. za ukupno 122.448 zaposlenih osigurali povećanje osnovice, dara za dijete te božićnice i regresa" naglašava predsjednica Glavnog vijeća sindikata Anica Prašnjak.

I članovi Hrvatskog liječničkog sindikata izjasnili su se većinom glasova da prihvaćaju Vladinu ponudu. Sindikat je proveo anonimnu anketu među gotovo 3000 liječnika koji su se većinom izjasnili da prihvaćaju Vladinu ponudu o povećanju osnovice plaće za šest posto od 1. listopada ove godine i za dva posto od 1. travnja 2023.

"Ovu odluku mogao je samostalno donijeti Glavni odbor Hrvatskog liječničkog sindikata, ali smo smatrali maksimalno demokratičnim upitati za stav sve naše članove. Stoga smo kroz anonimnu anketu zatražili njihovo mišljenje i njihovu ćemo odluku poštovati", istaknula je Renata Čulinović-Čaić, predsjednica HLS-a.

S druge strane Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika traži od Vlade da se hitno povećaju koeficijenti onih s najnižim primanjima. Zbog tih vrlo niskih plaća Vladi je u lipnju dostavljena i peticija s više od 5000 potpisa zaposlenih u pravosuđu ali odgovora još uvijek nema istaknula je u priopćenju SDLSN-a predsjednica Iva Šušković.

Dodaje da su od ministra pravosuđa i uprave početkom listopada dobili informaciju da se Vlada slaže s prijedlogom o povećanju koeficijenata za 6685 najniže plaćenih službenika i namještenika u državnoj službi no prijedlog izmjene uredbe kojom se to regulira još je uvijek na čekanju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 15:53