METKOVIĆ

Za šefa Čistoće imenovan bivši direktor koji je optužen da je oštetio tu tvrtku

 
Željko Mordžin

Za direktora poduzeća Čistoća Metković imenovan je Željko Mordžin, inače član HSS-a i gradski vijećnik te stranke. On je bio na čelu poduzeća do 2013. kada ga je nakon preuzimanja vlasti smijenio Most.

Budući da je dosadašnjem direktoru mandat istekao, gradonačelnik Metkovića (HDZ) Dalibor Milan imenovao je upravo Željka Mordžina, koji je 16 godina bio na čelu metkovskog komunalnog poduzeća.

Međutim, Željka Mordžina se optužnicom iz listopada 2015. godine tereti da je kao direktor gradske komunalne tvrtke Metković d.o.o., (a koja se kasnije podijelila na dvije tvrtke - Metković d.o.o za vodoopskrbu i odvodnju i Čistoću) krivotvorio isprave te isplatio poduzeću Dobranje ing d.o.o. 150 tisuća kuna, premda Metković d.o.o. nije imao nikakav dug prema tom poduzeću, čime je počinio kazneno djelo zloporabe položaja i ovlasti.

Jambova suglasnost

Zapravo, radilo se o obvezi Grada Metkovića prema tom poduzeću, koje je izvodilo radove na dijelu središnjeg gradskog trga, što je plaćeno 150 tisuća kuna. Mordžin je istaknuo u svojoj obrani da nije bio ovlašten samostalno raspolagati sredstvima, već uz suglasnost Grada Metkovića, odnosno tadašnjeg gradonačelnika Stipe Gabrića Jambe.

U Mostu su ovaj potez gradonačelnika Metkovića Dalibora Milana protumačili kao još jednu potvrdu neformalne koalicije HDZ-a i HSS, odnosno Stipe Gabrića Jambe.

Gradonačelnik Metkovića, HDZ-ovac Dalibor Milan, koji kao jedan član predstavlja skupštinu društva Čistoća u ime vlasnika Grada Metkovića, ističe da je upoznat sa sudskim postupkom protiv Željka Mordžina, ali da mu ipak vjeruje. Milan je istaknuo da novi direktor Čistoće nije došao izvana pa se tako ne radi o novom zapošljavanju.

On je do sada radio na nižerangiranom radnom mjestu u Čistoći te je imenovan direktorom jer je dosadašnjem istekao mandat 5. srpnja.

Novo radno mjesto

- Dosadašnji direktor Čistoće nije dobio otkaz, već je raspoređen na radno mjesto pravnika - objasnio nam je gradonačelnik Dalibor Milan.

- Ako prvostupanjskom presudom Željko Mordžin bude kriv, odmah će se razriješiti - rekao je Milan te istaknuo da vjeruje u nevinost direktora Mordžina.

- Ja sam pravnik i uvjeren sam iz svega viđenog u njegovu nevinost i da će to dokazati. On je ranije imao rezultate i imam povjerenja u njega.

Poduzeće Čistoća je zapušteno, potrebni su projekti i uvjeren sam da će dobro raditi svoj posao - zaključio je Milan. Slično razmišlja i Stipe Gabrić Jambo (HSS), s čije liste dolazi direktor Željko Mordžin.

“Osveta Mosta”

Ako se u sudskom postupku dokaže da je Željko Mordžin kriv, on će odmah biti razriješen dužnosti direktora Čistoće - rezolutan je Jambo koji smatra da u ovom slučaju nema nikakvog kaznenog djela.

- U komunalnom poduzeću su tada bila dva zbirna računa kojima je raspolagao Grad Metković. Ja sam njemu (Željku Mordžinu) dao usmeni nalog da plati izvedene radove poduzeću Dobranje ing jer Grad u tom trenutku nije imao novca, što su kasnije iskoristili mostovci i podignuli kaznenu prijavu protiv Mordžina - objasnio je Jambo te naglasio da tu nema nikakve krivnje na bivšem i ponovo imenovanom direktoru Čistoće.

- Ako je netko kriv, onda sam to ja jer je on radio po mom nalogu i uz moju suglasnost - rekao je Jambo.

Tko vodi grad

A i mostovci su, dok su bili na vlasti četiri godine, prebacili iz Čistoće više od 3,5 milijuna kuna na račun Grada da se smanje gradski dugovi.

Pa neka sami sebe prijave Državnom odvjetništvu - rezolutan je Jambo.

Međutim, Nikola Grmoja (Most) smatra da se s novim gradonačelnikom Metkovića, Daliborom Milanom i njegovim koalicijskim partnerom Stipom Gabrićem Jambom, stanje u Metkoviću vraća na staro.

- Iako je znao da Željko Mordžin ima potvrđenu optužnicu i da mu počinje suđenje, gradonačelnik Milan ga je ipak imenovao na zahtjev Jambe.

Iz pozadine Jambo zapravo vodi Grad jer je Gradsko vijeće donijelo odluku o podizanju kredita od dva milijuna kuna kako bi se vratili Jambini dugovi koje mi u četiri godine nismo uspjeli vratiti iako smo vratili više od 16 milijuna kuna - objašnjava politički tajnik Mosta Nikola Grmoja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:44