rok je do 3. svibnja

Za šeficu Vrhovnog suda javile su se dvije kandidatkinje, među njima nije Milanovićeva favoritkinja

Neslužbeno se čuje kako se nitko od sudaca Vrhovnog suda ne želi javiti jer je već unaprijed jasno da neće biti predložen Saboru
 Goran Mehkek/Cropix

Ponovljeni javni poziv za predsjednika Vrhovnog suda pri samom je kraju - zadnji dan poziva je u ponedjeljak, 3. svibnja. Do kraja ovog tjedna su se kako doznajemo u DSV-u javile dvije kandidatkinje među kojima još uvijek nema profesorice zagrebačkog Pravnog fakulteta, Zlate Đurđević. Upravo nju predsjednik Zoran Milanović želi predložiti Saboru za tu dužnost.

Dvije kandidatkinje koje su se do sad prijavile na natječaj su pravnica sa splitskog Fakulteta strojarstva i brodogradnje Snježana Rizvan koja je uz natječajnu dokumentaciji iz nekog razloga priložila i svoju fotografiju.

Jučer je, kažu nam u DSV-u, stigla i kandidatura sutkinje Visokog kaznenog suda Lane Peto Kujundžić. Riječ je o dugogodišnjoj sutkinji i voditeljici odjela za mladež Županijskog suda u Zagrebu koju je u studenom 2019. DSV zajedno s još 10 sudaca imenovao za sutkinju Visokog kaznenog suda koji je počeo s radom ove godine. Peto Kujundžić bila i jedna od troje kandidata na nedavno okončanom natječaju za predsjednicu Visokog kaznenog suda na kojem je 31. ožujka ove godine izabran Željko Horvatović.

image
Lana Peto Kujundžić
Ivana Nobilo/Cropix

Državno sudbeno vijeće će, kako nam je rečeno u tome tijelu, prijave kandidata čekati do utorka navečer, dakle još jedan dan nakon isteka krajnjeg roka za primanje prijava poslanih poštom. DSV ne provjerava valjanost pristiglih prijava već ih samo prosljeđuje predsjedniku države koji zatim Saboru predlaže jednog kandidata. Profesorica Đurđević koju predsjednik Milanović želi predložiti za predsjednicu Vrhovnog suda će se, kako se pretpostavlja, javiti u ponedjeljak, zadnjeg dana javnog poziva.

Suci Vrhovnog suda čijeg predsjednika se bira su, čini se, odlučili ponovljeni natječaj pratiti "iz publike" tj. ne sudjelovati u njemu. Na Vrhovnom sudu se neslužbeno može čuti kako se nitko od sudaca toga suda ne želi javiti jer je već unaprijed jasno da neće biti predložen Saboru s obzirom na to da će predsjednik države predložiti profesoricu Zlatu Đurđević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:47