NOVI KAZNENI ZAKON

Za silovanje u braku 15 godina robije, za seks s prostitutkom do 10 god. zatvora!

Najveće promjene novi će Kazneni zakon doživjeti u području zaštite djece i obitelji
Slavonski Brod, 070208.Zrtve obiteljskog nasilja dobivaju Sigurnu kucu u Slavonskom Brodu.Foto: Danijel Soldo / cropix
 Danijel Soldo/CROPIX

ZAGREB - Klijenti prostitutki po prvi put će u Hrvatskoj biti kažnjavani, i to kaznom do čak deset godina zatvora, a svaki seksualni odnos s djetetom mlađim od 15 godina - osim ako razlika između partnera nije manja od četiri godine - bit će kazneno djelo, bez obzira na to je li dijete pristalo na seks ili ne. Propisana kazna je 10 godina zatvora, odnosno 15 ako je primjenjena sila.

Nema više ‘nisam znao’

Više neće biti moguće na sudu tvrditi da partner “nije znao” da se radi o djetetu mlađem od 15 godina, što je do sada bila glavna okosnica obrane. U tom slučaju, ako je partner bio u zabludi koja je mogla biti otklonjena da se partner potrudio, kazna će biti do pet godina zatvora.

Silovanje u braku ili silovanje iz mržnje bit će teže kažnjavano od “običnog” silovanja - kazna će biti do 15 godina zatvora.

Žrtve dugotrajnog zlostavljanja koje ubiju svojeg zlostavljača bit će kažnjene mnogo blaže od drugih ubojica, kaznom od jedne do najviše deset godina zatvora. Osuđenim pedofilima sud će moći izreći doživotnu zabranu prilaska institucijama u kojima borave djeca, a obiteljske nasilnike moći će udaljiti iz zajedničkog kućanstva na razdoblje do tri godine te im nakon izvršenja kazne odrediti zaštitni nadzor još godinu dana.

To su samo neke od novosti koje donosi prijedlog Kaznenog zakona, koji je iznijela posebna radna skupina. Na novom Kaznenom zakonu niz stručnjaka radi već nekoliko godina, a sada je otvorena i javna rasprava. Novi Kazneni zakon kao jedan od temeljnih državnih zakona treba biti dovršen do kraja godine.

Ogromne promjene uvode se u područje zaštite obitelji i djece. Nasilničko ponašanje u obitelji kao posebno kazneno djelo je izbačeno, ali je zato u gotovo svim kaznenim djelima otegotna okolnost za počinitelja ako je kazneno djelo počinio prema članu obitelji.

Drugim riječima, kazna je znatno viša nego ako je djelo počinjeno prema nepoznatim osobama. Iako je voditeljica radne skupine prof. Ksenija Turković sa zagrebačkog Pravnog fakulteta najavljivala kako će dob djeteta u kojoj može pristati na seksualni odnos ostaviti otvorenim, odnosno prepustit će odluku o toj dobi politici, ipak je u prijedlogu Kaznenog zakona sadašnju dobnu granicu od 14 godina povisila na 15 godina.

Podizanje dobne granice

Podizanje te dobne granice dječja pravobraniteljica Mila Jelavić traži već dvije godine, no njezin je prijedlog bio da se povisi na 16 godina. Uvažena je pak njezina inicijativa da se vršnjački seks liši kaznene odgovornosti.

Drugim riječima, ako je razlika među partnera manja od četiri godine, dakle u spolni odnos stupe 14-godišnjakinja i 16-godišnjak, neće biti kaznene odgovornosti. No, ako je jedna osoba punoljetna, a druga mlađa od 15 godina, bit će u kaznenom djelu. U zatvor će na će najviše pet godina i učitelj, odgajatelj, dušebrižnik, njegovatelj, udomitelj ili druga osoba kojoj je dijete povjereno na čuvanje ili odgoj ako spolni odnos počini s djetetom starijim od 15 godina.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 11:07