POČELI RAZGOVORI U MINISTARSTVU

Za škverove zainteresirani Končar i Zepter

 Davor Žunić/CROPIX

RIJEKA – Ministarstvo gospodarstva otvorilo je razgovore s potencijalnim kupcima državnih brodogradilišta uoči drugog privatizacijskog pokušaja.

Na razgovoru s ministrom Đurom Popijačem bio je i najeksponiraniji pretendent za vlasničko preuzimanje nacionalnih navoza biznismen Danko Končar. U ministarstvu su nam tu informaciju potvrdili te dodali da su njihova vrata sve do objave natječaja otvorena svima koji imaju interes za sudjelovanje u ovoj vjerojatno najtežoj privatizaciji buduće je stečaj jedina preostala opcija.

Upravo iz tog razloga vlada se za razliku od prvog pokušaja sada odlučila na puno aktivniju ulogu. O namjeri prodaje navoza biti će ovih dana upoznati svi potencijalni partneri od dalekoistočnih do europskih koorporacija koje su zadnjih godina pokazivale interes za hrvatske navoze.

A sam natječaj koji će prema riječima glasnogovornik Ministarstva gospodarstva Tomislava Mazala biti sigurno raspisan u najavljenom terminu dakle do 15. veljače biti će osim u domaćim medijima objavljen i u Financial Timesu te još nekim relevantnim inozemnim medijima.

Što se tiče razgovora Končara i Popijača u ministarstvu ističu da je to bio obostrano koristan susret te da Končar nije jedini s kojim se ovih dana razgovaralo. Kako doznajemo iz neslužbenih izvora Danko Končar potvrdio je svoj interes za sudjelovanje u privatizaciji ali samo pod uvjetom da država preuzme sve dospjele dugove dok je on spreman vlastiti kapital uložiti u obliku nužne dokapitalizacije. Do komentara Danka Končara danas nismo uspjeli doći no iz bliskih mu krugova doznajemo da će dati ponudu samo pod odgovarajućim uvjetima natječaja.

U igri je još uvijek i milijarder Philip Zepter no njegov je interes primarno fokusiran na brodogradilište Kraljevicu gdje gradi i svoju prvu mega jahtu. Blaž Buble, direktor Zepterove tvrtke Propela kaže kako također očekuju razgovore u vladi budući da su oni svoj pismeni prijedlog oko modela privatizacije uputili još nakon prvog natječaja.

– Do danas nikakav odgovor iz vlade na tu ponudu nismo dobili, rekao nam je Buble.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 19:14