IAKO SE SITUACIJA SMIRUJE

Za Slavoncima još jedna neprospavana noć. Sela evakuirana

 Danijel Soldo/Cropix

SLAVONSKI BROD – Prestanak padalina, sunce koje se povremeno pojavljuje i 200-ak pripadnika HRV-a pod zapovjedništvom generala Mladena Kruljca i 500-ak pripadnika policije, vatrogasaca, Civilne zaštite kao i nekoliko stotina mještana-branitelja – najavljuje poboljšanje stanja na brodskim područjima zahvaćenim poplavom.

Još uvijek je teško, ali pod kontrolom-kako kažu, je stanje na rijeci Orljava koja je u svom gornjem toku, na području Pleternice, primorala 50-ak obitelji na napuštanje domova. U donjem toku, kod Lužana, stavljena je pod kontrolu, a 20 tisuća vreća s pijeskom vratili su ju u korito.

Zaobalne vode također se povlače, ali je stanje daleko od normalnog. Kolike su štete, teško je reći. Uništeno je mnogo prometnica, ostale komunalne infrastrukture, kuće… a na poljoprivrednim kultura one će biti vidljive tek za mjesec dana. No, jedno je sigurno: Štete su velike samo je u pitanju kolika će biti konačna brojka. Kažu stručnjaci da će samo početna brojka na području Brodsko-posavske županije startati od 200 milijuna kuna.

No, mira nema jer je na području Brodskog brda i Podvinja locirano 60-ak potencijalnih klizišta od kojih su se pet aktivirala i prisila ljude da noću napuštaju domove jer su odroni došli do kuća. Kako će reagirati zemlja natopljena kišom tek će se vidjeti, a do potpunog smirivanja stanja još će proći mnoge neprospavane noći. U nekim naseljima brodske i novogradiške posavine zbog zamućenih bunara voda nije za piće pa se stanovništvo opskrbljuje pitkom vodom iz cisterni koje stižu iz drugih dijelova zemlje.

Hrvatski Crveni križ pozvao je na prikupljanje pomoći. Donacije se mogu uplatiti na žiro račun broj 2340009-1511555516, poziv na broj odobrenja 02, ili pozivom na donatorski telefon broj 060 9011, cijena poziva je 6,15 kuna s PDV-om.

Pomoć se može dati i on-line donacijama na stranici Hrvatskog Crvenog križa: www.hck.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. svibanj 2024 18:20