BLOKADA INSTITUCIJA

Za tjedan dana vojna tajna služba više neće moći funkcionirati?

Generalu Ivici Kinderu, ravnatelju VSOA-e, istječe mandat, a Plenković i Milanović imaju malo vremena za dogovor o njegovu nasljedniku

Mario Banožić, Zoran Milanović

 Cropix

Vojna sigurnosno-obavještajna agencija (VSOA), jedna od dviju hrvatskih tajnih službi, za tjedan dana doslovno će ostati obezglavljena! Aktualnom ravnatelju, generalu Ivici Kinderu, koji je zbog financijskih malverzacija u službi od konca prošle godine u ostavci, mandat istječe 10. srpnja, a nema dogovora o njegovu nasljedniku.

Zakon o sigurnosno obavještajnom sustavu RH kaže da tajnim službama upravljaju ravnatelji, a u slučaju njihove spriječenosti ili odsustva, njihovi zamjenici. Ravnatelje supotpisom imenuju predsjednik Republike i predsjednik Vlade pri čemu ravnatelja VSOA-e predlaže ministar obrane.

image

Ivica Kinder

Damjan Tadic/Cropix

Mediji su izvijestili kako je ministar obrane Mario Banožić predložio generala Miju Validžića za novog ravnatelja VSOA-e, no predsjednik Republike Zoran Milanović ne želi supotpisati taj prijedlog. Ministar pak ne želi tražiti novog kandidata.

Pravi izbor?

- Ministar obrane nije mijenjao svoj prijedlog kandidata za ravnatelja VSOA-e, a koji je upućen predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću te predsjedniku RH Zoranu Milanoviću. Jedini interes Ministarstva obrane i ministra Banožića je intenzivirati razvoj moderne i učinkovite VSOA-e koja će biti prepoznata po ostvarivanju vrhunskih rezultata u nošenju s izazovima nacionalne sigurnosti i po sposobnom vodstvu i izvrsnim djelatnicima, te još snažnijim partnerskim vezama - kažu u Ministarstvu obrane uz napomenu da ne mogu iznositi ime Banožićeva kandidata, ali ističu da je "predložio kandidata koji u potpunosti može odgovoriti potrebama službe", a visoke funkcije koje obnaša u Oružanim snagama i poznavanje sustava govore u prilog tome da je pravi izbor.

image

Mijo Validžić

Tomislav Kristo/Cropix

Za Milanovića, čiji glasnogovornik nije reagirao na naše upite o ovoj temi, očigledno nije. Činjenicu da ni tjedan dana pred istek mandata ravnatelja vojne tajne službe nema dogovora o njegovu nasljedniku dodatno komplicira to što VSOA godinama nema ni zamjenika ravnatelja.

Na pitanja o zamjeniku ravnatelja VSOA-e u Ministarstvu obrane navode da je ministar Banožić svojevremeno predsjedniku Milanoviću predlagao i imenovanje zamjenika ravnatelja VSOA-e, ali je predsjednik prijedlog odbio.

Bez kompromisa

Po Zakonu o sigurnosno obavještajnom sustavu zamjenika ravnatelja VSOA-e također se imenuje supotpisom predsjednika i premijera, ali je razlika u odnosu na ravnatelja službe u predlagaču. Zamjenika ne predlaže Banožić nego ravnatelj VSOA-e. Stoga, ako su Milanović i Banožić i dalje ukopani u svojim rovovima i nespremni na kompromise (a budući da ministar ne želi potražiti novog kandidata, očigledno jesu), prijelazno rješenje mogao bi u pet do dvanaest ponuditi general Kinder na odlasku.

image

Mario Banožić i Zoran Milanović

Goran Mehkek/Cropix/Cropix

Teoretski je moguće da on predloži premijeru Plenkoviću i predsjedniku Milanoviću zamjenika ravnatelja VSOA-e koji bi obojici bio prihvatljiv i čije bi imenovanje supotpisali pa bi, dok se ne imenuje novi ravnatelj, vojnu tajnu službu vodio zamjenik. VSOA bez ravnatelja ili zamjenika ne može funkcionirati jer neće biti osobe koja bi mogla izdavati zapovijedi i potpisivati dokumente, te otvarati postupke. Ostane li služba obezglavljena, imat ćemo problem nacionalne sigurnosti jer će doći i do problema u suradnji, te razmjeni informacija s drugim službama, posebno zemalja članica NATO-a.

Zadnju šansu da se nađe rješenje i postigne dogovor na razini ministar obrane i Vlada te Ured predsjednika upućeni u problematiku vide za tjedan dana u Vilniusu u Litvi kada započinje summit NATO-a. Iz Hrvatske će na summit koji će trajati 11. i 12. srpnja ići predsjednik Milanović, ministar obrane Banožić i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman. Budući da će se fizički naći na istom mjestu i istom događaju, te biti upućeni jedni na druge, možda će naći rješenje za ravnatelja VSOA-e.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 02:34