KERUM SA SUCIMA

Za tulum u ‘Pršutu‘ zainteresirala se i policija, a evo što nam je Sessa rekao o sankcijama za suce

Petero splitskih sudaca okupilo se u Kerumovoj konobi ‘Pršut‘ kako bi proslavili rođendan bivšeg nogometaša Ivice Mornara
Željko Kerum i suci na proslavi
 Youtube

Pet utjecajnih splitskih sudaca, među kojima predsjednici dvaju sudova, nedavno su besplatno jeli i pili kod Željka Keruma u njegovoj konobi "Pršut" u Kaštelima

Dok još uvijek traju epidemiološke mjere s preporukama da se izbjegava okupljanje većeg broja osoba u zatvorenome, a ugostiteljima je zabranjen rad, u subotu 23. siječnja u Kerumovu prostoru za druženje s prijateljima, doznaje index, bili su Bruno Klein, predsjednik Županijskog suda u Splitu, Silvio Čović, predsjednik Upravnog suda u Splitu, Dinko Mešin, glasnogovornik Županijskog suda u Splitu, Miho Mratović, sudac Županijskog suda i Tomislav Zlodre, sudac Općinskog suda u Splitu.

Osim sudaca i domaćina, tu je bio i Ivica Mornar, bivši Hajdukov nogometaš, koji je slavio rođendan te još nekoliko uzvanika.

Suci i ostali gosti satima su feštali uz sir, pršut, pečeno i ponešto alkohola, a jedini koji se našao u kadru na snimkama objavljenim na društvenim mrežama i nekim medijima bio je Miho Mratović, piše Index.

Mratović je za Index rekao da nema komentara, sudac Mešin nije htio dati izjavu, a Zlodre je rekao da nije bio na fešti kod Keruma. Predsjednik Upravnog suda Čović nazočnost na proslavi je potvrdio u pisanoj izjavi.

Svi suci s kojima je Index razgovarao tvrde isto, da ih je pozvao Ivica Mornar i da nisu znali da idu u Kerumov prostor, ni da će tamo biti Kerum.

- Pazite, najprije ja sam taj dan bio na sprovodu Slavku Lozini. Bit ću iskren, kad me već pitate, ja sam nakon toga došao jer me Ivica Mornar pozvao. Igramo nogomet skupa. Donio sam mu bocu vina, bio sam sat vremena i otišao. Eto, to je što se tiče mene. Naravno, da sam znao sve, ne bih dolazio, izjavio je Klein.

Sessa: Sve znam...

Predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa kazao nam je kako je upoznat sa slučajem splitskih sudaca koji su slavili s Kerumom, te da će se o tome oglasiti u petak. Kakav će biti njegov stav nije rekao.

Kao predsjednik Vrhovnog suda Sessa će trebati razmotriti odredbe Zakona o sudovima koji u članku 92. među dužnostima suca navodi da se "sudac mora ponašati tako da čuva svoj ugled i ugled sudbene vlasti, te ne dovede u pitanje svoju nepristranost i neovisnost u suđenju i samostalnost sudbene vlasti".

U kontekstu ovoga slučaja preispitati će se i je li primjenjiv članak 107. Zakona o sudovima koji kaže da "Kodeks sudačke etike utvrđuje etička načela i pravila ponašanja sudaca, radi čuvanja dostojanstva i ugleda sudačke dužnosti. Pri obavljanju dužnosti i u svoje slobodno vrijeme suci su dužni poštovati zakon i Kodeks. Ponašanje suprotno temeljnim načelima Kodeksa sudačke etike kojim se nanosi šteta ugledu sudačke dužnosti predstavlja stegovno djelo".

Prema Zakonu o Državnom sudbenom vijeću, ako postoji sumnja da je sudac počinio stegovno djelo, prijedlog za pokretanje stegovnog postupka podnosi predsjednik suda u kojemu sudac radi, a zahtjev za pokretanje stegovnog postupka može podnijeti i predsjednik neposredno višeg suda, predsjednik Vrhovnog suda, sudačko vijeće, te ministar nadležan za poslove pravosuđa.

Kako se u ovom slučaju radi o predsjedniku Županijskog suda u Splitu, te predsjedniku Upravnog suda u Splitu i sucima koji rade na njihovim sudovima, za sve njih, ukoliko smatra da su nanijeli štetu sudu i sudačkoj dužnosti, stegovni postupak trebao bi pokrenuti Sessa.

Ako bi Sessa procijenio da slavlje u društvu s Kerumom ne sadrži elemente stegovnog djela, postupak pred DSV-om bi moglo pokrenuti sudačko vijeće ili ministar Ivan Malenica.

Zainteresirala se i policija

Za druženje u "Pršutu" zainteresirala se i splitska policija. Međutim, riječ je prije svega o događaju iz nadležnosti Državnoga inspektorata.

- U odnosu na navedeno obavit ćemo potrebne provjere te ćemo u postupak uključiti i tijela koja obavljaju nadzor rada ugostiteljskih objekata i nadzor Odluka Stozera civilne zaštite na način da ćemo ih izvijestiti o utvrđenim činjenicama i pružiti potporu u poslovima iz njihove nadležnosti - odgovorili su nam iz PU splitsko-dalmatinske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 05:17