KONGRES EPP-a

ZA UZVANIKE ZAKUPLJENO ČAK 12 HOTELA Najvažniji ljudi EU uskoro u Hrvatskoj: Stižu Ursula von der Leyen, Merkel i Berlusconi, Orban i Vučić još upitni

 REUTERS

Šefovi europskih država i vlada te najviši dužnosnici Europske unije, među kojima su i njemačka kancelarka Angela Merkel, izabrana predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen te još aktualno vodstvo EU Donald Tusk i Jean-Claude Juncker, očekuju se na velikom izbornom kongresu Europske pučke stranke (EPP) koji će se održati od 20. do 21. studenog u Zagrebu.

U Zagrebu se očekuje više od 2000 delegata iz više od 40 zemalja u kojima EPP ima članice, a koji će u Areni Zagreb birati novo vodstvo; predsjednika, glavnog tajnika, 10 potpredsjednika i rizničara, a domaćin skupa bit će HDZ, odnosno predsjednik vladajuće stranke i hrvatske Vlade Andrej Plenković.

Od najviših europskih političara na skupu u Zagrebu očekuju se i austrijski kancelar Sebastian Kurz, aktualni predsjednik EPP-a Joseph Daul, kojemu će to biti zadnji kongres, Manfred Weber, nesuđeni predsjednik EK, brojni europski povjerenici i zastupnici u Europskom parlamentu, bivši talijanski premijer Silvio Berlusconi, a pitanje je hoće li doći i mađarski premijer Viktor Orban, čija je stranka suspendirana iz EPP-a i nema pravo glasa, ali je pozvana na kongres, te predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, čija je Srpska napredna stranka (SNS) postala pridružena članica EPP-a, koja također nema pravo glasa, ali su i oni dobili pozivnicu.

Večera u palači Dverce

Bit će tu i bivši predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani te šefovi država, vlada i/ili stranaka članica EPP-a Irske, Latvije, Grčke, Cipra, Rumunjske, Bugarske, Nizozemske...

Već 19. studenoga u Hrvatskom saboru sastat će se Predsjedništvo EPP-a, a poslije i Skupština. U palači Dverce taj će se dan organizirati večera za članove Skupštine.

Izborni kongres počinje 20. studenog kada će se birati novi predsjednik najjače političke grupacije u Europi. Plenarno zasjedanje počinje u 14 sati pozdravnim govorom predsjednika HDZ-a i hrvatske Vlade Andreja Plenkovića. U 16 sati održat će se panel-rasprava o proširenju Europske unije na države zapadnog Balkana, što je jedna od tri najvažnije teme kongresa, ali i hrvatskog predsjedanja EU. Druge dvije su mladi i mjere za demografski oporavak te klimatske promjene. Na panelu o perspektivi proširenja Europske unije na zemlje zapadnog Balkana sudjelovat će i šefovi država i vlada iz regije, ali i opozicijski lideri iz EU i regije.

- Prvi ćemo dan razgovarati o proširenju, o budućnosti europskog puta država zapadnog Balkana, koji su izazovi i kako se s time moramo nositi, zatim naglasak je i na mladima te klimatskim promjenama na što smo i mi stavili naglasak u prioritetima za predsjedanje EU - kažu sugovornici iz HDZ-a.

Tko će biti novi predsjednik EPP-a znat će se nešto prije 20 sati, a nakon toga HDZ bit će domaćin svečane večere u Muzeju suvremene umjetnosti (MSU) za sve delegate kongresa. Jest će se domaći specijaliteti. Nakon večere na istom mjestu u MSU-u održat će se i EPP summit šefova država i vlada te opozicijskih lidera.

U HDZ-u nisu htjeli spekulirati tko bi mogao biti novi predsjednik EPP-a, jer je kandidacijski proces otvoren, a nije isključeno niti da će se netko iz njihovih redova kandidirati za neku poziciju, možda za potpredsjedničko mjesto, no o tome još ne žele govoriti.

Državnici u MSU

U četvrtak, 21. studenog u Areni Zagreb ponovno će se sastati delegati EPP-a koji će na prijedlog novog predsjednika birati glavnog tajnika, a izabrat će se i potpredsjednici EPP-a te rizničar. Uvodni govor održat će glavni tajnik HDZ-a i predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković. Taj će se dan održati i panel-rasprava o klimatskim promjenama, a glasat će se i o dokumentu EPP kongresa “Vizija za održivi planet”. Završni, pozdravni govor ponovno će održati Andrej Plenković.

Uz izborni kongres koji će trajati dva dana, te summit šefova država i vlada, te opozicijskih lidera koji pripadaju pučanima, održat će se i popratni paneli, a u HDZ-u kažu da će to biti i prilika za brojne bilateralne sastanke premijera Plenkovića s kolegama iz brojnih europskih država. Za HDZ je ovo, kažu, veliki događaj, koji će pratiti više od 500 akreditiranih novinara iz cijele Europe, prijenos kongresa emitirat će se uživo preko europskih satelita, a u Areni je, kažu sugovornici iz HDZ-a, osiguran ogroman prostor za predstavnike medija, pa računaju da će Zagreb i Hrvatska na taj način imati veliku promociju u Europi. Agencija koju je angažirao EPP rezervirala je čak 12 zagrebačkih hotela; Capital, Esplanadu, Boutique Hotel Le Premier, Westin, Dubrovnik, Panoramu, Palace, Double Tree by Hilton, Canopy by Hilton, Hilton Garden Inn, te hotele Jadran i Lagunu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:11