VREMENSKA PROGNOZA

Za vikend stiže veliko zahlađenje: Idući tjedan minusi, a ponegdje i snijeg. U Zagrebu će biti i -6°C

Za vikend će posvuda BITI hladnije, u subotu i vjetrovitije, uz dosta sunčanih sati, ali i povremene mjestimične oborine

Ilustrativna fotografija

 Ranko Suvar/Cropix/Cropix

Promjenljivo oblačno sa sunčanim razdobljima, u unutrašnjosti ujutro lokalna magla, prognoza je za petak Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ).

Mjestimična kiša uglavnom u Dalmaciji, na jugu moguće i obilnija uz grmljavinu, no od sredine dana očekuje se i drugdje, posebice u noći.

Uz veći pad temperature zraka tijekom noći vjerojatan je prijelaz kiše u snijeg, uglavnom u gorju.

Vjetar na kopnu slab, u gorju umjeren do jak jugozapadni, poslijepodne prolazno umjeren sjeveroistočni i sjeverni.

Na Jadranu će umjeren jugozapadnjak i južni vjetar navečer okrenuti na sjeverozapadnjak i buru te jačati.

Najviša dnevna temperatura zraka na kopnu od 9 do 13, na obali i otocima između 13 i 18 Celzijevih stupnjeva.

image

Prognoza za petak

Dhmz/

Za vikend hladnije

HRT-ov meteorolog Krunoslav Mikec javlja da će u petak većinom biti oblačnije, na kopnu uz mjestimičnu jutarnju maglu i mraz, a prema kraju dana sve češća kiša. Danju će u većini unutrašnjosti biti toplije nego u četvrtak, ali do večeri uz sjeveroistočnjak slijedi zahladnjenje pa u noći na subotu ponegdje i snijeg, uglavnom u gorju.

Za vikend će posvuda hladnije, u subotu i vjetrovitije, uz dosta sunčanih sati, ali i povremene mjestimične oborine, koje će češće biti s novom južinom početkom sljedećega tjedna.

- U petak u Slavoniji, Baranji i Srijemu umjereno do pretežno oblačno, ujutro mjestimice s maglom. Od sredine dana ponegdje kiša, a prolazno će zapuhati slab i umjeren sjeveroistočnjak. Jutro podjednako hladno kao u četvrtak, a danju najviša temperatura od 10 do 12 °C.

U središnjoj Hrvatskoj podjednake vrijednosti temperature kao na istoku - ujutro između -2 i 1 °C, a danju od 10 do 13 °C. Tijekom jutra mjestimice može biti magle, a uglavnom kasno poslijepodne i navečer ponegdje treba računati na kišu uz slab do umjeren sjeveroistočni vjetar.

U gorskoj Hrvatskoj i na sjevernom Jadranu slab do umjeren jugozapadnjak, a krajem dana okrenut će na sjeveroistočnjak, uz obalu na buru koja će u noći jačati. Pritom promjenjivo oblačno, u gorju ponegdje i pretežno oblačno, ujutro s mjestimičnom maglom. Uglavnom će prema kraju dana mjestimice biti kiše koja će u najvišim predjelima vrlo vjerojatno prijeći u susnježicu i snijeg.

Većinom oblačno na srednjem Jadranu te u unutrašnjosti Dalmacije. Ponegdje sunčana razdoblja, a većinom nakon sredine dana mjestimice je izgledna kiša. Vjetar slab do umjeren jugozapadni, a dnevna temperatura kao u četvrtak ili malo viša.

Još viša na jugu Hrvatske, uz najviše vrijednosti od 15 do 18 °C. Prevladavat će oblačno uz povremenu kišu, mjestimice i grmljavinu, a puhat će slab do umjeren južni i jugozapadni vjetar, prognozira Mikec.

Slijede hladniji dani, uz povremene oborine

- Od subote u unutrašnjosti hladnije uz slab do umjeren sjeveroistočni i sjeverozapadni vjetar. Povremeno će biti slabe kiše, no ponegdje i susnježice pa i snijega, i to ne samo u višim područjima. Pritom se tanji snježni pokrivač može stvarati u subotu uglavnom samo u gorskim krajevima.

Na Jadranu će u subotu ponovno biti jake bure s olujnim udarima, zatim od nedjelje slabiji vjetar, najprije bura i sjeverozapadnjak, a u ponedjeljak će okrenuti na jugo. Zahladnjet će pri čemu će biti dosta sunčanih sati. No, valja računati i na povremenu mjestimičnu kišu - u subotu uglavnom slabu i u malim količinama, a početkom novog tjedna, s novim jačim naoblačenje, vjerojatno češću i obilniju, prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

image

Prognoza za subotu

Dhmz/

Prema podacima na stranici Accuweather idući tjedan u Zagrebu bi se temperature mogle spustiti na -6 stupnjeva Cezijevih stupnjeva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 06:18